Днес в Свищов се проведе симпозиум на тема Древното наследство“,

...
Днес в Свищов се проведе симпозиум на тема Древното наследство“,
Коментари Харесай

Симпозиум на тема „Древното наследство“ даде начало на тридневния Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ в Свищов 

Днес в Свищов се организира симпозиум на тематика „ Древното завещание “, който даде старт на XVI-я Фестивал на античното завещание „ Орел на Дунава “.

Научният конгрес, на който се обмениха доста хрумвания, събра на едно място учени, преподаватели и представители на разнообразни институции, които приказваха за античните съкровища и античното завещание, за разпространение и валоризация на културното завещание и смисъла на историческите фестивали за локалното икономическо развиване. Не бяха пропуснати любопитни обстоятелства и елементи от другите стадии на Античността, както и тематики засягащи актуалните промени и трендове в развиването на туризма.

Домакин на събитието бе Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “, а приветствени слова към всички участници произнесоха – ректорът проф. Марияна Божинова, шефът на дирекция „ Култура и културно завещание “ към Община Свищов Росен Маринов и един от идеолозите, и съорганизатор на Фестивала проф. Стоян Проданов.

Симпозиумът стартира с доктор Марин Маринов, организатор в Исторически музей – Свищов, който сподели любопитни артефакти от античното завещание на Нове и наблюдава хронологията в развиването на Римския боен лагер и превръщането му в следствие в древен град.

Сред лекторите на научния конгрес бе специфичният посетител и предстоящ притежател на тазгодишната премия за принос в запазване на културно-историческото завещание „ Орел на Дунава “ – английският археолог, публицист и римски исторически съветник Стивън Кокингс, който показа изключителната находка Римска военна тапия.

Програмата в петъчния ден ще продължи от 20.15 часа в Градската градина на Свищов, където пред дребната сцена на Читалището ще има огнено шоу на група „ Феникс “ и рецитал „ Античният дух оживява “. След това, от Градската градина до площад „ Алеко ”, под светлините на факлите, ще се организира церемониален марш на групите реенактори.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР