Днес в Страсбург на обща пресконференция с председателя на Комисията

...
Днес в Страсбург на обща пресконференция с председателя на Комисията
Коментари Харесай

ЕК дава рекордните 70 000 карти за пътуване на млади европейци

Днес в Страсбург на обща конференция с ръководителя на Комисията по обучение и просвета в Европейския парламент Сабине Верхайен българският еврокомисар Мария Габриел показа новостите по стратегия DiscoverEU за 2022г.

DiscoverEU дава опция на младежите от страните членки на Европейския съюз да пътуват гратис в Европа, да изследват нейното многообразие, да учат европейското културно завещание и история, и да се свържат с хора от целия континент.

„ Имаме добра вест за 18-годишните в Европа. До този миг от съществуването на програмата са кандидатствали 600 000 младежи и са получили карти за пътешестване 130 000. През 2022г. усилваме броя на безплатните карти за пътешестване и

ще дадем опция на 70 000 младежи да придобият опит, умения и достъп до нови култури “, съобщи Мария Габриел.

Комисар Габриел посочи, че са планувани две предложения за показване на кандидатури - едната през април, а другата - през октомври, като при всеки кръг на кандидатстване ще се дават по 35 000 билета. Новост е присъединението на шест нови страни към DiscoverEU. Това са Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Сърбия, Северна Македония и Турция.

Младежите от тези страни ще могат да показват кандидатури през април, а младежите, получили карти за пътешестване, ще могат да пътуват и до тези страни.

Освен това младежите получили билет за пътешестване ще имат право и на карта за отстъпки в местата за настаняване, за културни действия, обществен превоз. С цел шерване на опит сред участниците в самодейността, през март започва платформа „ Срещи “ на Европейския юношески портал, които ще бъдат проведени от националните организации по стратегия „ Еразъм+ “.

„ Пътуването е скъп опит, който оказва помощ на младежите да развият значими житейски умения. Новата стратегия е за всички, в това число за младежите в селските и отдалечените региони, и за тези с по-малко благоприятни условия.

Пожелавам на всички участници триумф. И дано, с помощта на тях и след години, да приказваме за „ поколението DiscoverEU “ като общественост на полезности, почитание към културата в Европа, и блян за отвореност към нови другарства и обогатяващ опит “, заключи Мария Габриел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР