Днес в София пристигат експерти от над 20 държави -

...
Днес в София пристигат експерти от над 20 държави -
Коментари Харесай

Елена Йончева: Оградата по българо-турската граница не изпълнява своята възпрепятстваща функция

Днес в София идват специалисти от над 20 страни - публични представители на редица страни и на интернационалните организации, за присъединяване в конференцията " Тероризмът и електронните медии ".  Целта на форума, проведен от Международната академия за телевизия и радио, е да притегли вниманието на международното медийно общество, както и на държавните институции и на неправителствените организации към проблемите за противопоставяне на тероризма посредством електронните медии. В предаването на " Хоризонт " " 12+3 " проверяващият публицист и народен представител от левицата  Елена Йончева , която също е сред  от участниците във форума, означи, че няма единно мнение за това какво би трябвало да е  поведението на средствата за всеобща информация при отразяване на терористични актове: Точно по тази причина и се надявам, че ще бъде потребен този конгрес, тъй като той събира на едно място освен анализатори, само че и публицисти и кореспонденти, които са предавали от местата на сходни атентати -  от медии от целия свят. И в действителност репортерите и публицистите ще споделят своя опит при отразяване на сходни събития и коства ми се, че в това е и скъпото при един подобен конгрес, уточни още Йончева, като акцентира, че не счита, че медиите могат да се опълчват на терористите: Защото от тероризмът това е методология, това е метод на осъществяване на битка. Смятам, че първата задача на публицистите е да бъдат професионални публицисти  - т.е. обективно да отразяват събитията, тъй като едно необективно, едно поръчково отразяване на събитията основава и друга политика на самата страна, на самите структури, които ръководят политическия развой и оттова се ражда или се подкрепя тероризма.
Така че една от първите задания на медиите е да правят своята работа на медии, а не разнообразни пиар структури, тъй като доста постоянно, отразявайки терористичните акции в действителност ненапълно изпълняваме и задачата, която си слагат терористите, а точно: предизвикателство на информативен психически потрес. 

Често задачите на  терористите не са единствено непосредствените обекти на самия на терористичния акт, а феновете - тоест предизвикателство на оптимален информативен потрес измежду хората, които следят тези фрагменти от местата на нападенията, смята Йончева, която  отбеляза още, че измежду журналистите и измежду медиите продължава огромната полемика до каква степен би трябвало да се дава гласност на терористите и доколко би трябвало да се демонстрира самото принуждение. Това също е доста огромна тематика и на този въпрос не може да се отговори еднопосочно, уточни още Елена Йончева.

По мотив тематиката, която създава през последните месеци  - за положението и успеваемостта на преградата на българо-турската граница, Елена Йончева разяснява:

Бях неведнъж на българо-турската граница и би трябвало да ви кажа, че няколко пъти станах очевидец по какъв начин група от 30-40 души -  от тях някъде към една трета деца,, в това число и бебета, безусловно минават това възпрепятстващо оборудване, може би за 6 до 10 минути.

Действително задачата на оградата не е да спре бежанците, само че тя е възпрепятстваща, само че в тази ситуация тя не извършва своите функционалности. Големия въпросът е за какво тя не ги извършва. Първия проблем е, че тази ограда не е построена по отношение на средствата, които са отпуснати и плановете, които са били направени в началото. И заради тази причина дадох и на прокурор наличната документи и нашите обосновани подозрения за тежки корупционни практики, тъй като в нарушаване на закона шефът на " Гранична полиция " договаря с регионалната администрация по какъв начин би трябвало да наподобява и какъв би трябвало да бъде планът за оградата - тук има огромни нарушавания и аз имам информация, че прокуратурата и ДАНС фактически са се заели с следствие на този случай, тъй като той касае националната сигурност. И тук ние не приказваме за някакво заяждане дали да бъде едноредова,триредова или седемредова оградата, а до каква степен фактически тя извършва тези функционалности, за които ние всички сме дали тези стотици милиони лв.. 

Така, че моето наблюдаване демонстрира, че тя не извършва своята възпрепятстваща функционалност, заключи Елена Йончева. Тя сложи и въпроса за положението на системата за наблюдаване по границата. Тя разяснява и държавния отчет за националната сигурност, като означи, че той е прекомерно общ и добави:

Аз считам, че той не е справедлив, аз считам, че той не посочва нещата с техните имена и от тази позиция считам, че това е един рисков отчет, тъй като когато не показваш каква е действителната картина, ти не можеш да вземеш съответните ограничения за своето бъдеще.

Една от тематиките, която не беше упомената -  една действителна заплаха пред България, това е намесата на прилежаща страна във вътрешнополитическите процеси на България. По време на изборите през 2016 година турската страна намерено застана зад основаването на партия ДОСТ.

Това го няма (в доклада), това е невиждана интервенция за последните 27-30 години в България, беше безапелационна Елена Йончева.

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР