Днес в швейцарския курорт Монтрьо се открива глобална министерска среща

...
Днес в швейцарския курорт Монтрьо се открива глобална министерска среща
Коментари Харесай

Безопасността на пациентите обсъждат на глобален форум в Монтрьо

Днес в швейцарския курорт Монтрьо се открива световна министерска среща за сигурността на пациентите, проведена от СЗО, съобщи пресслужбата на международната организация. Това е петото издание на този формат, чието начало бе сложено през 2016 година с одобряването на резолюция на Световната здравна асамблея „ Глобални дейности за сигурността на пациентите “. През 2019 година пък за първи път бе маркиран 19 септември като международен ден, отдаден на тази тематика.

Няколко години по-късно бе одобрен световен проект за деяние в тази област със период на деяние от 2021 до 2030 година под наслов „ Към елиминиране на предотвратимите вреди в опазването на здравето “, който изигра ролята на световна Пътна карта за сигурност на пациентите за идващите 10 години, напомнят от СЗО.

Срещата в Монтрьо е отдадена на сигурността на пациентите в една по-широка вероятност – като част от цялостната политика за публично здраве. Акцентът ще бъде подложен върху сигурността на пациентите в подтекста на COVID-19. Ще бъде отделено внимание на образци за сполучливи и устойчиви старания за реализиране на задачите в разнообразни и разнородни условия, а обособени страни ще показват положителни практики, решения и позитивни истории за триумф.

От СЗО напомнят, че съгласно статистиката появяването на неподходящи събития, дължащи се на небезопасни грижи, евентуално е една от 10-те водещи аргументи за гибел и неработоспособност в света. В международен мащаб 4 от 10% от пациентите биват повредени в първичната и извънболничната здравна помощ, до 80% от вредите обаче могат да бъдат предотвратени. Най-опасните неточности са свързани с диагнозата, предписването и използването на медикаменти, сочат още данни от изследвания.

Инвестициите в понижаване на вредите за пациентите могат да доведат до обилни икономии на финансов запас и, което е по-важно – до по-добри резултати от лекуването. Тежестта на вредите пък може да бъде редуцирана с до 15%, в случай че за задачите на предварителната защита на вредите бъдат ангажирани и самите пациенти, показват специалистите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР