Днес в офиса на проектната компания „Ай Си Джи Би“

...
Днес в офиса на проектната компания „Ай Си Джи Би“
Коментари Харесай

ICGB отвори публично ценовите предложения на участниците в търга за строителство на газовата връзка с Гърция


Днес в офиса на плановата компания „ Ай Си Джи Би “ АД се организира обществено съвещание, на което бяха отворени ценовите оферти на участниците, подали предложения за втората фаза на лимитираната процедура за възлагане на социална поръчка с предмет " Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България “. Прогнозната стойност на поръчката е 145 000 000 (сто четиридесет и пет милиона) евро без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 18 месеца, считано от започване на дейностите.

Над 10 български и задгранични компании и обединявания демонстрираха първичен интерес към публичната поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата. Търгът се организира като лимитирана процедура, като по предписание единствено пет претендента могат да продължат напред към втора фаза и подаване на предложения. До присъединяване във втората фаза бяха позволени пет участника:

1. ДЗЗД IGB – 2018 с членове - Бонати С.п.А, Главболгарстрой Интернешънъл АД, GP Group АД

2. Обединение МАКС ЩРАЙХЕР – ТЕРНА с членове: " ТЕРНА " АД и " МАКС СТРАЙХЕР " С.П.А;

3. Обединение SPIECAPAG TRACE IGB 2018 с членове Spiecapag АД и Трейс Груп Холд АД;

4. J&P AVAX S.A;

5. Обединение CPP – AKTOР - Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко. ООД (СиПиПи ООД) и Строително Акционерно Дружество АКТОР (АКТОР АД).

Оферти са постъпили от двама от поканените претенденти - ДЗЗД IGB – 2018 и J&P AVAX S.A. И двете предложения покриват заложените условия и авансово оповестените условия за осъществяване на поръчката и са позволени до техническа оценка.

По време на днешното обществено отваряне на ценовите оферти стана ясно, че подадената от ДЗЗД IGB – 2018 цена е в размер на 229 700 000 евро без Данък добавена стойност. Предложението на J&P AVAX S.A. е на стойност 144 850 000 евро без Данък добавена стойност.

След отварянето на ценовите оферти следва да се извърши сложна оценка, след което възложителят ще оповести крайното класиране и участника, определен за реализатор.

Предвид графика за реализация на плана IGB се планува изпълнителят да бъде разгласен доникъде на месец май. Цялата информация по отношение на допускане, оценка, класиране и възлагане на публичната поръчка, ще бъде навреме оповестена на уеб страницата на ICGB в секция Профила на купувача в досието на съответната процедура.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР