Днес в Норвегия ще се проведат възпоменателни събития по повод

...
Днес в Норвегия ще се проведат възпоменателни събития по повод
Коментари Харесай

10 години от терористичните атаки на Брайвик

Днес в Норвегия ще се проведат възпоменателни събития във връзка десетата годишнина от терористичните офанзиви, осъществени от крайнодесния екстремист , оповестява шведското издание Aftonbladet, като се базира на известие от държавното управление в Осло.

Събитията ще стартират в държавния квартал на Осло, където бе осъществена първата терористична офанзива. Представители на Националната група за поддръжка за жертвите и фамилиите им, членове на норвежкото кралско семейство, членове на Народното събрание и министри ще се съберат в утринните часове на деня. Премиерът Ерна Солберг ще произнесе тирада, след която ще бъдат прочетени имената на осемте жертви в Осло и на 69-те на остров Утея, където Брайвик се насочи след терористичната офанзива в държавния квартал. След това е планувана гала по полагане на венци и опазване на минута безмълвие, предава организация Фокус.
 Брайвик за пръв път призна, че се покайва Брайвик за пръв път призна, че се покайва
Организаторът на двойния терористичен атентат в Норвегия през 2011 година Андерш Брайвик за пръв път призна, че съжалява за това, което е...

Панахидите са планувани за следобяд в катедралата в Осло. Генералният секретар на НАТО, някогашен министър председател и някогашен ръководител на Норвежката работническа партия през 2011 година Йенс Столтенберг ще изнесе слово. След привършване на службата в катедралата църквите в цялата страна ще стартират да бият камбани.

В 15:00 часа локално време (16:00 българско време) възпоменателните събития ще се реалокират в Утея, където бъде непокътната минута безмълвие. В 19:00 часа локално време камбаните в кметството на норвежката столица ще ударят 77 пъти – колкото са и убитите по време на офанзивите.

В 20:00 часа локално време в Осло, на спортната сцена „ Спектър “, ще стартира национална гала за възпоменание. На нея са поканени оживелите след офанзивата и фамилиите на жертвите, както и представители на управляващите. Събитието ще бъде излъчено от NRK, само че мнозина ще могат да участват персонално - безвъзмездни билети могат да бъдат резервирани онлайн.

Поради пандемията достъп до церемонията ще бъде позволен единствено на притежатели на документи, потвърждаващи имунизация или преболедуване на ковид, както и на тези, които имат негативен резултат от тест, изработен не повече от 24 часа преди събитието. Очаква се крал Харалд V да произнесе тирада пред публиката.
 Върховният съд на Норвегия няма да прегледа жалбата за изискванията в пандиза на Андерш Брайвик Върховният съд на Норвегия няма да прегледа жалбата за изискванията в пандиза на Андерш Брайвик
Върховният съд на Норвегия заяви в четвъртък, че няма да прегледа жалбата за изискванията в пандиза, в който излежава присъдата си Андерш...

На 22 юли 2011 година Андерс Брайвик детонира мощно взривно устройство, сложено пред държавна постройка в централната част на Осло, убивайки осем души и ранявайки няколкостотин. Същия ден той провежда кръвопролитие на остров Утея, убивайки 69 и ранявайки 66 души. Те бяха най-вече младежи - участници в годишната среща на младежкото крило на Работническата партия, в чиято политика Брайвик видя повода за доста от проблемите на Норвегия, в това число господството на мигрантите.

В момента терористът излежава 21-годишна присъда (максималната, планувана от норвежкото законодателство), която може да бъде удължена безграничен брой пъти, в случай че пандизчията, по мнението на управляващите, продължава да съставлява заплаха за обществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР