Днес в Лондон започва двудневна среща за отбелязване 70-тата годишнина

...
Днес в Лондон започва двудневна среща за отбелязване 70-тата годишнина
Коментари Харесай

Лондон: Започва среща на високо равнище, която ще отбележи и 70-годишнината на НАТО

Днес в Лондон стартира двудневна среща за отбелязване 70-тата годишнина от учредяването на НАТО или Организацията на Северноатлантическия контракт. Ще участват държавни глави и ръководители на всички 29-страни членки на политико-военния блок, измежду които и българският президент Румен Радев.
НАТО е считан за най-големия и най-мощен боен съюз в историята. Паметната годишнина идва в сложен миг за Алианса, помрачена от напрежение сред страните-членки и от съществени провокации.

Очаква се полемиките да бъдат фокусирани върху изменящите се геополитически връзки и сложните въпроси към единството на съюза и неговото бъдеще.

Френският президент Еманюел Макрон разгорещи пристрастеностите с изказване, че „ НАТО е в мозъчна гибел “ и че „ би трябвало да се пробуди “.

Операциите на Турция в Северна Сирия, които не срещат утвърждението на доста страни, както и връзките с Русия са измежду най-наболелите проблеми и евентуално ще бъдат разисквани на спомагателни диалози в границите на срещата.

Президентът Румен Радев ще произнесе малко слово и ще има двустранни диалози със словашкия президент Зузана Чапутова и с испанския министър председател Педро Санчес.

Британски медии означиха, че България се подрежда измежду деветте от общо 29-те страни НАТО, които са изпълнили критерия да заделят 2 % от брутния вътрешен артикул за защита.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР