Днес в Испания се организират предварителни парламентарни избори. Право на

...
Днес в Испания се организират предварителни парламентарни избори. Право на
Коментари Харесай

Над 37 милиона испанци гласуват на предсрочни парламентарни избори

Днес в Испания се провеждат предварителни парламентарни избори. Право на глас имат над 37 милиона испанци. За техния избор се борят два лагера-левият на премиера социалист Педро Санчес и Йоланда Диас и десният на Алберто Фейхоо и Сантяго Абаскал.

Първият към този миг показа, че ако завоюват изборите ще управляват заедно в коалиция, досега в който във втория все още има омерзение да разгласят, че могат да се съюзят. Въпреки, че към този миг управляват заедно в няколко независими региони и над 100 града след последните местни избори, Народната партия и Вокс все още изпитват скрита неприязън един към друг и не желаят да кажат категорично на гласоподавателите, че след изборите може да им се наложи да се коалират, за да приближат абсолютно мнозинство от минимум 176 депутати, което би им разрешило да образуват държавно ръководство.

От своя страна Испанската социалистическа работническа партия и новата формация Сумар с лидер Йоланда Диас още по време на предизборната акция демонстрираха единство и желание да продължат да управляват в коалиция. На кого ще заложат гласоподавателите е мъчително да се каже несъмнено, единствено че социолозите към този миг оповестиха, че страната ще поеме надясно след днешния ден. Не бива да се не помни обаче, че вотът зависи от броя на испанците, които ще стигнат до урните в днешния идващ изключително горещ ден и то в средата на лятото, когато минимум една трета от имащите право на глас ще бъдат на почивка.

Изборите се провеждат на фона на обновена стопанска система на нивата от преди пандемията, видим спад на инфлацията, която към този миг е 2% и повишение на Брутният вътрешен артикул с 4,2% през първите три месеца на тази година. Като прибавим и публичните тактики на социалистите, като намаление на Данък добавена стойност на част от питателните продукти, намаляването на работното време, ограничаването на наемите, спада на цените на горивата и електрическата сила, както и по-достъпния публичен транспорт, изборът на колебаещите се най-много центристи и младежи няма да е обикновен, споделят политолозите. Остава да проследим кои от социологическите организации са били най-близо в прогнозите си, въпреки че всички предричаха победа на опозиционната Народна партия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР