Днес в Брюксел ще се проведе , на който ще

...
Днес в Брюксел ще се проведе , на който ще
Коментари Харесай

Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо

Днес в Брюксел ще се организира, на който ще бъдат огласени резултатите от първото представително проучване на тематика " Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда ". То е било предоставено на научни центрове в Болоня и Гент. На уебинара са поканени представители на Института за световно здраве.

Един от уредниците на събитието е българският евродепутат Иво Христов - член на панела " За бъдеще на науката и технологиите " към Европейския парламент.

" Изследването няма да прегърне никоя от двете крайности, само че за нас е значимо да отсеем зърното от плявата. Ако учените откроят действителни опасности за човешкото здраве, разумният въпрос е с какви принадлежности разполагаме за тяхното премахване и минимизиране ", съобщи Христов в предаването " Преди всички " на БНР.

" От това, което прочетох, те са по-скоро сериозни, упорстват за спомагателни проучвания. Имат запаси по отношение на дълготрайното влияние на мрежите от пето потомство върху човешкото здраве ", изясни някогашният началник на кабинета на президента Румен Радев.

Той назова странна неналичието на проучвания по тематиката.

" Индустрията форсира въвеждането на тези мрежи, в това число у нас, а в същото време се заобикалят проучвания по тематиката. Това е първото представително ", акцентира Христов.

По думите му никой няма интерес, в това число най-големите запалянковци, от въвеждането на 5G, в случай че то крие риск за личното им здраве.

" Мрежите от пето потомство по думите му будят полярни отзиви. От една страна са ярките последователи на мрежите 5G - представителите на промишлеността, които имат директен интерес и акцентират преимуществата и капацитета им за стопанската система. От другата страна са позиционирани върлите съперници на мрежата, някои от които изпадат в крайности и вплитат тематиката в тайни теории ", разясни още Христов.

В обществените полемики стана бит да се окарикатуряват терзанията на жителите, макар неналичието на теоретичен консенсус по отношение на рисковете, посочи Христов.

" Окарикатуряването на паниките на жителите поражда яд. В някои страни бяхме очевидци на принуждение Имаше вандализиране на антени в Англия, в Холандия. Аз съм уверен, че единствено науката може да бъде съдия в този спор ", разяснява евродепутатът.

" Европейската комисия ще показа освежен проект за деяние за мрежите от пето и шесто потомство, без преди този момент да е направила оценка на рисковете, което аз намирам за смущаващо ", посочи той.

Иво Христов счита, че мрежите би трябвало да бъдат внедрени, само че едвам откакто има задоволително безапелационни научни гаранции за тяхната сигурност.

" В епохата на постистината се загуби златният стандарт по който и да било въпрос, в която и да е сфера ", сподели още евродепутатът, запитан има ли вид, при който и двете страни да бъдат задоволени от данните и резултатите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР