Днес в Белград започва Седмица на гордостта“, по време на

...
Днес в Белград започва Седмица на гордостта“, по време на
Коментари Харесай

В Белград започва Седмица на гордостта

Днес в Белград стартира " Седмица на гордостта “, по време на която Белград Прайд ще провежда поредност от културни, артистични и просветителни събития за ЛГБТИ+ общността в Сърбия, заяви белградската организация Бета. Прайд шествието ще се организира на 9 септември, събота, и ще стартира в 16:00 часа в парка Манеж, а самата " Седмица на гордостта “ ще завърши ден по-късно.

Дейностите по време на " Седмицата на гордостта “, както декларират уредниците, тази година ще насочат особено внимание към въпросите и проблемите, пред които са изправени трансджендърните и интерсексуалните лица заради неналичието на Закон за половата еднаквост и правата на интерсексуалните лица.

Миналата година Белград беше хазаин на интернационалния EuroPride, който се организира макар няколко забрани от страна на полицията и съпротивата против събитието, водена от някои представители на държавното управление, църквата и десни организации. Шествието, в което се включиха хиляди хора от цяла Европа, тогава се организира по съкратен маршрут с дължина няколкостотин метра, който беше строго следен от огромен брой полицейски чиновници. В същото време съперниците на събитието влязоха в конфликти с полицията на няколко места в града. Тогава бяха ранени над 10 служители на реда, а към 100 души бяха арестувани.

За разлика от предходната година, в обществото, с изключение на неколцина политици и някои организации, не са доста хората, които изрично се опълчват на провеждането на Белград Прайд. Тазгодишното мото " Дори не сме близо “, както показват уредниците, е определено, тъй като изобразява битката на ЛГБТИ+ придвижването за тъждество, достолепие и обич. Според тях " Дори не сме близо “, тъй като насилието против жители на Сърбия от ЛГБТ+ общността е към момента необятно публикувано, тъй като еднополовите съюзи към момента не са законово приети и контролирани и  тъй като опазването на здравето и законът дискриминират транссексуалните лица. " Дори не сме близо ", тъй като страната продължава да ни лишава от конституционно обезпеченото право на свободно събиране. " Дори не сме близо ", защото нито една молба на Белград Прайд към момента не е изпълнена, декларират уредниците.

Исканията на Белград Прайд са едни и същи от 2017 година - упорства се за приемане на Закон за еднополовите съюзи, Закон за половата еднаквост и правата на интерсексуалните лица, бърза и съответна реакция на държавните органи и публично наказание от представители на властта на  речта на омразата и закононарушения, стимулирани от ненавист към ЛГБТИ+ общността.

Сред настояванията са приемане на локални проекти за деяние за развиването на ЛГБТИ+ общността, опрощение към всички жители на Сърбия, които са били преследвани преди 1994 година поради тяхната полова ориентировка или полова еднаквост, обучение на младежите за половата ориентировка и полова еднаквост, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР