Днес в 9.30 ч. беше обявено именуването на улицата, пред

...
Днес в 9.30 ч. беше обявено именуването на улицата, пред
Коментари Харесай

От днес улица в столицата ще носи името на Дими Паница

Днес в 9.30 ч. беше оповестено именуването на улицата, пред родния дом на известния Дими Паница.
Решението улицата сред бул. " Цар Освободител " и едноименния площад да бъде наречена на името на бележития българин беше взето този април от Столичния общински съвет.
Поканени на откриването пред родния дом на Дими Паница бяха посланикът на Франция Ерик Льобедел, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, близкият му другар проф. Минко Балкански, представители на Американския университет в България (АУБ), Българското учебно заведение за политика " Димитър Паница ", Института за проучване на близкото минало и други институции, учредени и въодушевени от бележития българин.


Сред гостите бе и приключилият „ Българско учебно заведение за политика " Симеон Славчев, на който преди 10 години приживе Дими Паница залага очаквания за развиването му като персона и политик.
„ Всеки докоснал се до личността Дими Паница е имал опцията да опознае един магичен човек, за който достойнството, честността и Родината бяха предопределение " разяснява Славчев и добави, че и до през днешния ден не е не запомнил заръката на Паница да промени България.
В същото време в Ларгото бе подредена и открита галерия, която ще запознва жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Димитрий-Иван Евстатиев Паница.
В изложбата, отдадена на българския будител, столичани и посетители на града ще могат да прегледат редки фотоси от Фондация " Свободна и демократична България ", чието учредяване бележи началото на публичната и дарителска активност на Дими и брачната половинка му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР