Днес, в 22.00 часа, изтича петдневното примирие, договорено между Анкара

...
Днес, в 22.00 часа, изтича петдневното примирие, договорено между Анкара
Коментари Харесай

Изтича срокът на примирието в Сирия

Днес, в 22.00 часа, изтича петдневното помирение, контрактувано сред Анкара и Вашингтон за военната интервенция на турците в Сирия. Припомняме, че прекратяването на огъня трябваше да разреши изтеглянето на сирийските кюрди - Сили за отбрана на народа - от позициите им в Североизточна Сирия.

125 военни коли на кюрдските сили са се изтеглили от региона на плануваната " зона за сигурност " в Северна Сирия в посока на провинция Хасака, оповестиха източници от турските сили за сигурност. Анкара предизвести, че в случай че след 22 часа има „ терористи “ във въпросната зона, те ще бъдат „ обезвредени “. Турция счита Сили за отбрана на народа за терористична оганизация.

Планът на Анкара е да образува 120-километрова " зона за сигурност " след изтеглянето на кюрдите в региона от Тал Абияд и Рас ал Айн. Предвижда се зоната за сигурност да бъде удължена до 444 километра.

Междувременно през днешния ден следва знакова среща в Сочи сред турския президент Реджеп Ердоган и съветския водач Владимир Путин. Двамата ще разискват последствията от турската атака в Сирия. Очаква се една от основните тематики да бъде уточняване на зоните, в които частите на Анкара и Дамаск ще бъдат ситуирани.

Москва счита, че дълготрайна непоклатимост в района може да бъде реализирана единствено посредством възобновяване на сирийското единение и че би трябвало да бъдат взети поради ползите на всички етнически и религиозни групи.

След изтеглянето на кюрдските милиции в някои региони в Северна Сирия навлязоха съветски патрули и сирийски държавни елементи. Турция съобщи, че не възразява на това, само че изиска цялостно евакуиране на кюрдските сили от тези зони.

Операцията на Турция, наречена „ Извор на мира “, стартира на 9 октомври. Офанзивата е ориентирана против бойците от Силите за отбрана на народа. На 17 октомври Съединени американски щати и Турция реализираха съглашение за прекратяване на бойните дейности в Северна Сирия. Турция се съгласи да приключи огъня за 120 часа, с цел да може кюрдските отряди, влизащи в обединението Сирийски демократични сили, да изоставен региона на плануваната " зона за сигурност ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР