Днес в 15:04 ч. българско време двама астронавти излязоха в

...
Днес в 15:04 ч. българско време двама астронавти излязоха в
Коментари Харесай

Кейт Рубинс и Джеф Уилиамс излязоха в открития космос, за да инсталират адаптер за скачване на новите американски пилотирани кораби!

Днес в 15:04 ч. българско време двама астронавти излязоха в открития космос, с цел да конфигурират първия от два адаптера за съединяване, които ще разрешат новите пилотирани кораби на Боинг и СпейсЕкс да правят скачвания с “Международната галактическа станция ”.

Очаква се извънбордовата активност на Кейт Рубинс и Джеф Уилиамс да продължи почти шест часа и тридесет минути.

Това е четвъртото излизане в открития космос за Уилиамс. Но за Кейт Рубинс, която работи в космоса от юли 2016 година, това е първа “космическа разходка ”.

Адаптерът за съединяване IDA-2 беше доставен на “Международната галактическа станция ” на 20-ти юли с товарен галактически транспортен съд на СпейсЕкс “Драгън ”. Тази сряда наземните контролери сполучливо използваха роботизираната ръка “Канадарм 2 ” и нейният специфичен робот “Декстър ”, с цел да извадят адаптера от товарния отсек на галактическия транспортен съд “Драгън ” и да го прикачат наоколо до PMA-2 (Pressurized Mating Adapter-2) на модула “Хармъни ”.

Адаптерите от вида PMA се използваха при скачването на към този момент пенсионираните галактически совалки. Всъщност системата е създадена в Русия и преди време НАСА реши да я употребява, когато руснаците и американците си сътрудничеха съвместо при работата с орбитална станция “Мир ”. Системата беше внедрена и при “Международната галактическа станция ”. Проблемът с нея е, че се изисква използване на огромна ударна мощ, с цел да може да се реализира скачването.

Затова от известно време НАСА създава системи за меко съединяване. НАСА възнамерява да прикачи към станцията общо два нови адаптера – IDA-2 (което става днес) и IDA-3, което ще стане през 2018 година. Ще питате къде е IDA-1? Той беше изгубен при злополуката на ракета “Фолкън 9 ” през юли 2015 година.

И по този начин, през днешния ден астронавтите ще оказват помощ на това да прикачат IDA-2 към PMA-2. Ако всичко мине наред, системата за съединяване ще стане съвместима с Международния систематичен скандарт за съединяване, който бе дефиниран през 2010 година.

За повече информация: НАСА

Извънбордовата активност се излъчва понастоящем по НАСА ТВ: http://www.ustream.tv/channel/nasa-media-channel

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР