Днес Украйна планира да призове Русия да бъде отстранена като

...
Днес Украйна планира да призове Русия да бъде отстранена като
Коментари Харесай

Украйна призова официално за отстраняване на Русия от Съвета за сигурност на ООН

Днес Украйна възнамерява да призове Русия да бъде отстранена като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба.

" Утре ще изразим публично нашата позиция. Имаме доста елементарен въпрос: Има ли Русия право да остане непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и въобще да бъде в Организация на обединените нации? ", сподели той, говорейки късно през вчерашния ден по време на маратон по националната телевизия.

" Имаме безапелационен и необорим отговор - не, няма такова право ".

Кулеба съобщи, че въпросът за непрекъснатото място на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с право на несъгласие -- притежавано също от Съединените щати, Англия, Франция и Китай - към този момент се разисква в дипломатическите кръгове.

" Тези въпроси към момента не се разискват на конференции и в обществени изказвания на водачите на страните и държавните управления, само че на по-ниско равнище хората към този момент си задават въпроса -- каква би трябвало да стане Русия, с цел да не съставлява опасност за мира и сигурността ", сподели той.

Влиятелният Съвет за сигурност се състои от 15 членове, натоварени със задачата да се оправят с световни рецесии, като вкарват наказания, позволяват военни дейности и утвърждават промени в устава на Организация на обединените нации.

Но петимата непрекъснати членове, които имат право на несъгласие и могат да блокират всяка резолюция, отразяват динамичността на силите в края на Втората международна война.

Страните от дълго време упорстват за промяна на Съвета за сигурност, като някои подлагат на критика неналичието на посланичество на африканските и латиноамериканските страни, когато става въпрос за непрекъснати места.

През септември президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че поддържа разширението на Съвета за сигурност и неговото " по-широко включване " - необичаен апел за деяние от страна на Вашингтон, като се има поради, че по време на ръководството на Джордж Буш-младши той подцени Съвета, с цел да нахлуе в Ирак.

След нахлуването на Русия в Украйна западните сили се потрудиха над процедурните правила на Организация на обединените нации, с цел да подсигуряват, че Русия няма да блокира съвещанията на Съвета за сигурност.

Те се обърнаха към различен орган на Организация на обединените нации - 193-членната Генерална асамблея - с цел да потърсят наказание на дейностите на Кремъл./БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР