Днес ЦИК трябва да обяви нова обществена поръчка за доставка

...
Днес ЦИК трябва да обяви нова обществена поръчка за доставка
Коментари Харесай

Нейкова: ЦИК може да мине и без още машини, но по-добре да има повече |

Днес ЦИК би трябвало да разгласи нова социална поръчка за доставка на спомагателен брой машини за изборите.  Пред Българска национална телевизия ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова сподели, че се надява този път да има реализатор, който да достави спомагателния брой машини.

" Дори това да не се случи, считам, че с наличния брой машини ЦИК може да обезпечи машинното гласоподаване. Но въпреки всичко по-добре да има допълнително изборни секции повече от една машина ", сподели Нейкова.

Тя посочи, че новата социална поръчка ще е същата като оповестената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете предложения надвишаваха оптималната планирана стойност с сред 300 и 500 000. След като поръчката беше прекъсната, е поискано мнение от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена последваща социална поръчка. Председателят на ЦИК съобщи, че имат увещание, че сега, в който се подписа контракт, финансирането ще бъде обезпечено по бюджета на ЦИК.

Нейкова съобщи, че на 5 юли ЦИК е изплатила цената на машините на  " Сиела Норма " - към 43 млн. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от " Информационно обслужване " за изборите на 11 юли, са на ЦИК.

С контракта от месец февруари има неизплатени към 4 млн. за софтуера, който е предаден на ЦИК, само че стои неуреден въпросът с правото на използването му от страната независимо.

Нейкова съобщи, че тези взаимоотношения със " Сиела Норма " би трябвало да бъдат уредени по метод, който подсигурява изборния развой, а не, който е в интереса на един търговец. Заяви още, че не може да се слагат условия на страната.

Пред БНР Цветозар Томов, който е заместник-председател и представител на ЦИК, сподели, че напрежението към неизвестността за метода с гласоподаване с машини ще бъде доста по-малко, в сравнение с предходните избори. 

Екраните би трябвало да бъдат отделени, с цел да може този, който не желае да гласоподава в единия избор, да не се постанова да превключва, счита Томов. С една карта за гласоподаване еднократно ще се отключва опцията да се гласоподава.

„ За да се изключи машината, той (избирателят – бел. ред. ) би трябвало да стои 3 минути и да не прави нищо. 3 минути са много време. Средното време, за което се гласуваше на предните избори, беше към и малко над минута “, означи още Цветозар Томов.

Във всички секции с дали своят вот над 350 души на предходния избор, ще бъдат обезпечени по две машини, сподели Томов, който предвижда, че опашки няма да има “.

Технологията за приемане на изборните резултати от чужбина, прилагана от дълги години, има за собствен предел 150-200 секции в чужбина. С внезапното им повишаване на последните избори - над 700, с предстоящ сбор за идните към 800, ЦИК се забавя доста повече с обработката на документите, уточни още Томов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР