Днес той е основател на водещия световен производител на електрически

...
Днес той е основател на водещия световен производител на електрически
Коментари Харесай

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили, която детронира Tesla

Днес той е създател на водещия международен производител на електрически коли. Едва ли обаче някой си е помислял, че сирак от най-бедните райони на Китай ще се издигне до милиардер, чиято компания си съперничи (и то много успешно) с Tesla.

Това не е приказка, а историята на Уанг Чуанфу, притежателят на компанията за произвеждане на електрически автомобили BYD. Автомобилите на марката към този момент се продават в над 60 страни и компанията детронира Tesla от първото място като най-големият производител на електрически автомобили в света, продавайки 42 000 коли повече от своя противник в Съединени американски щати предходната година.

И по този начин, кой е Уанг Чуанфу?

Роден през 1966 година в земеделската провинция Анхуей в източен Китай, Чуанфу е в семейство на производители на ориз. Той е отгледан от по-големите си братя и сестри, откакто родителите му си отиват от този свят. Той получава стипендия за проучване на химия в Central South University, прочут тогава като Central South Industrial University, а по-късно получава магистърска степен от Пекинския институт за общи проучвания на цветните метали, в този момент прочут като GRINM Group.

След няколко години като държавен откривател Чуанфу се реалокира в Шенжен. Там 29-годишният Чуанфу, дружно с братовчед си основава компания за произвеждане на акумулатори за мобилни телефони и я назовават ​​BYD.

Успех на батерията за мобилен телефон

В рамките на четири месеца те се снабдяват с офис постройка и фабрика с помощта на инвестицията в компанията от 300 000 $ от братовчед му. От самото начало BYD има изповядва ясна тактика: имитиране на сполучливи артикули и допустимо най-ниски разноски.

Целта им е да " копират " артикули на производители като Toyota, Sanyo и Sony, само че техните да са по-евтини.

Вместо скъпи машини си наемат съществено количество работна мощ на краткосрочни контракти. До 2002 година BYD господства на пазара на акумулаторни акумулатори. Неговите клиенти са Motorola, Nokia, Sony Ericsson и Samsung.

На идната година Чуанфу закупи банкрутиралия държавен авто производител Tsinchuan Automobile и го преименува на BYD Auto. Заедно с BYD electronics, която създава акумулатори и съставни елементи за слушалки, тези две дъщерни сдружения съставляват главните интервенции на компанията.

През 2005 година BYD пусна седанът F3 - доста по-евтино от Toyota Corolla, на която наподобява. Колата оглави класациите по продажби в Китай до края на десетилетието.
 Китайската BYD към този момент доставя повече коли от Tesla
Да победиш Tesla за втора поредна година, като произведеш над от 3 милиона коли през 2023 година - по какъв начин BYD го прави

Продажбите й в чужбина през 2023 година надвишиха 242 000 нови транспортни средства

В края на 2000-те години Уорън Бъфет се пробва да се възползва от възходящото търсене на коли в Китай и по рекомендация на колегата си Чарли Мънгър насочва вниманието си към BYD. Така През 2008 година Berkshire Hathaway влага 232 милиона $ в BYD.

Това несъмнено притегля вниманието на вложителите по целия свят и форсира възхода на компанията.

BYD завоюва 5,1 милиарда $, а Чуанфу оглави класацията на Forbes China за първи път през 2009 година

За разлика от персони като Илон Мъск или Джак Ма, Чуанфу непрекъснато се пази от светлината на прожекторите, като не обича сходно внимание.

Сега BYD е най-големият производител в света на електрически рейсове с акумулатори с над 50 000 рейса на пътя в международен мащаб и повече от 1000 транспортни средства на пътя или в произвеждане в Съединени американски щати. Има фабрика в Ланкастър, Калифорния, която създава рейсове, както и други транспортни средства като камиони и мотокари.

От 2009 година автомобилният производител също се е възползвал от милиарди китайски дотации и непряка помощ за подкрепяне на нововъзникващи компании за електрически автомобили.

Чуанфу има 14,8 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg и е на 132-ро място в листата.

Компанията следи всяка част от своя индустриален развой. Този метод дава плодове по време на пандемията, когато BYD съумя да избегне проблеми с веригата за доставки и въпреки всичко осъществя облага.
 Ако харесвате Tesla напряко ще се влюбите в BYD
Ако харесвате Tesla напряко ще се влюбите в BYD

" Tesla и BYD... към този момент са сравними по мярка във връзка с размери, доходи и облага

Чуанфу беше един от първите милиардери в Китай, които започнаха да създават маски по време на пандемията, съгласно South China Morning Post, трансформирайки се в най-големия производител в света в границите на месеци.

Съперник на Tesla

След месеци на спекулации на анализатори, BYD взе короната на Tesla като най-големият производител на електрически коли в света, което значи. BYD коства към 78 милиарда $, което е единствено към една десета от пазарната стойност на Tesla.

Автомобилният производител BYD гледа към пазарите оттатък Китай с проекти да построи първата си европейска фабрика в Унгария. Този ноември ръководители на компанията обявиха, че желаят 10% дял от световния пазар на електрически автомобили, като се изключи Съединени американски щати и Европа.

Това значи, че продажбите в чужбина би трябвало да скочат от към 240 000 бройки до над 2 милиона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР