Днес телефонът е неизменна част от нашия живот и е

...
Днес телефонът е неизменна част от нашия живот и е
Коментари Харесай

Историята на Александър Бел

Днес телефонът е неизменима част от нашия живот и е мъчно да си представим какво е било преди този момент. Зад изобретението, което промени света, стои един шотландец - Александър Бел.

Александър Греъм Бел е роден на 3 март 1847 година в Единбург, Шотландия. Баща му и дядо му били специалисти по механиката на гласа и дикцията, а майка му е била виртуозна пианистка, макар че е имала проблем със слуха.

Малкият Александър бил любознателно дете и от ранна детска възраст имал ползи към науката за звуците.

Почти цялата младост на Александър минала в преподаване и образование на хора с повреден слух и диалект във Англия и Канада, където фамилията емигрирало през 1870 година, след гибелта на двамата му братя от туберкулоза.

През 1871 г.  Бел се преместил в Бостън и почнал работа по устройство, което да разреши на телеграфа да изпраща сигнал на няколко разнообразни известия, настроени на разнообразни честоти. Намерил финансиране от Томас Сандърс и Гардинър Хъбард.-->
 Александър Греъм Бел gettyimages
По това време ориста го срещнала с младия и надарен електротехник Томас Уотсън , който станал негов помощник.

След няколко години работа, на 10 март 1876 година публично бил показан новият „ способ за предаване на диалект и звуци благодарение на електрически талази ”. Това бил първообразът на телефона . Устройството било направено от подръчни материали: фуния, дъски, железна чаша с вода, игла и проводник. Изобретението било признато като огромен механически прогрес , освен това донесло и огромни финансови облаги.

Александър Греъм Бел умира на 2 август 1922 година в дома си в гр. Бадек, Канада. В знак на респект към личността му телефонните линии в същия ден били спрени за 1 минута.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР