Днес своя 80-ти рожден ден празнува проф. Антон Дончев –

...
Днес своя 80-ти рожден ден празнува проф. Антон Дончев –
Коментари Харесай

Община Трявна поздрави проф. Антон Дончев за 80-я му рожден ден

Днес своя 80-ти рожден ден чества проф. Антон Дончев – извънреден създател, притежател на редица влиятелни награди, почетен жител на гр. Трявна. Кметът на Община Трявна госпожа Силвия Кръстева сервира своите поздравления с публично писмо до проф. Дончев, с което още веднъж му благодари за скъпия и важен принос към развиването на културния и нравствен живот на Община Трявна.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

УВАЖАЕМИ ПРОФ. ДОНЧЕВ,

Поднасям Ви своите най-искрени поздравления по случай Вашата 80-годишнина.

Много са аргументите всички ние да се гордеем, че създател като Вас е роден и израсъл в гр. Трявна. Но изключително значими, съгласно мен, са две неща: Вашата уникалност на създател, стъпил на българската традиция и трансформирал я в галактическа по измерения гъвкавост, както и непрекъснатите и пълнокръвни връзки, които поддържате със своя роден град.

Благодаря Ви, че продължавате да бъдете част от духовния живот на нашата община, че подкрепяте и участвате в най-значимите наши културни събития.

Пожелавам Ви да сте жив и здрав за наслада на всички ваши близки, познати и другари. Нека креативното ентусиазъм постоянно Ви съпътства и чука и длетото Ви не престават да извайват неповторимите Ваши светове от естетика, топлина и светлина.

Честит празник!

С почитание,

СилвияКръстева
Кмет на Община Трявна

За професор Антон Дончев описваме в идващите редове, с което още един път честитим 80-годишния му празник и му пожелаваме да бъде жив и здрав, блажен и доста благополучен, заобиколен от обичаните си хора! Информация за неговият живот и творчество е събирана през годините от господин Кольо Дабков – старши специалист „ Култура, обучение, спорт и опазване на здравето “ при Община Трявна.

Професор Антон Дончев е роден на 03.04.1943 година в гр. Трявна. Завършва Техникума по дърворезба и вътрешна архитектура в гр. Трявна. През 1969 година се дипломира във ВИИИ „ Николай Павлович ” – София, компетентност „ Резба ”при проф. Асен Василев. От 1978 година е учител по същата компетентност в Националната художествена академия – София. През 1984 година става доцент, а през 1989 година пази хабилитационен труд за научно звание „ професор ”. Избиран е за ръководител на Съюза на българските художници. През 1980-81 година Антон Дончев проектира и извършва монументалното пано „ Празник ” в НДК, София, а през 1981-82 година проектира и извършва монументалното пано „ Триумф ” – още веднъж в НДК, София.

Професор Антон Дончев е притежател на доста и влиятелни награди: Първа премия от Националната галерия на декоративните изкуства; премия на Комитета за изкуство и култура; лауреат на Димитровска премия за паната „ Светлина ” и „ Любовта на Слънцето ”; премия „ София ” за изобразителни изкуства; Първа премия на Салона на изкуствата, Народен замък на културата – София.

Творчеството му е самобитно продължение на традициите на Тревненската художествена школа, претворени в неповторимия му мироглед и характерни изразни средства. Модерен по дух, креативен приключен и земен, Антон Дончев е събитие в актуалния нравствен свят. Той обръща визиите за обичайната дърворезба и без да скъсва с възрожденската традиция, я извисява до една пространствена гъвкавост, по-близка до самостоятелното схващане за статуя. Проф. А. Дончев е по едно и също време очебийно саморасъл, доста български и дружно с това съпоставим с най-хубавото в света на модерната гъвкавост. Творецът трансформира дърворезбата в галактическа галактика, където положителното и злото, светлината и мракът, действителното и нереалното се срещат и разминават в някакво апокалиптично стълпотворение.

В дългогодишната си преподавателска активност проф. Антон Дончев е обучил доста млади художници, насърчавайки ги да открият своята креативна характерност и въвеждайки ги в необятния свят на изкуството.

В родния си град проф. Антон Дончев е осъществил следните свои произведения:

– Монументалното пано „ Възрожденци ” в читалище „ Пенчо Славейков ”, в този момент преместено в СОУ „ П.Р.Славейков ”;

– Резбовани тавани, стени и преградна решетка в хотел „ Трявна ”.

През 2009 година, по време на Втория Салон на дърворезбарското изкуство, проф. А. Дончев показа в двора на Даскаловата къща фототапети на монументалните си пана, намиращи се в Националния замък на културата. Сега те са инсталирани в двора на Старото школо в Трявна.

През 2009 година проф. Антон Дончев беше почетен със званието „ Почетен жител на Трявна ”.

През 2012 година проф. Антон Дончев стана притежател на премията „ Оборище ”, присъждана от Сдружението на възрожденските градове и общности.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР