Днес световната общност отбелязва Международния ден на щастието. Денят се

...
Днес световната общност отбелязва Международния ден на щастието. Денят се
Коментари Харесай

Щастието - реалност или непостижима мечта

Днес международната общественост отбелязва Международния ден на щастието.

Денят се празнува от 2012 година, по самодейност на кралство Бутан. Сигурно знаете, че в дребната страна има министерство на щастието, което пресмята равнището на благоденствие на нацията си посредством така наречен индикатор " Брутно национално благополучие ". Този показател е въведен още през далечната 1972 година Разказвали сме ви за кралство Бутан в предходен материал, който естествено е отдаден на щастието.

 Кралство Бутан - огромна доза благополучие (СНИМКИ)
Кралство Бутан - огромна доза благополучие (СНИМКИ)

Това е страната, в която щастието на хората е по-важно от брутния вътрешен артикул

Организация на обединените нации приканва всички страни, интернационалните и районни организации, както и гражданското общество да означават Международния ден на щастието. Преди няколко дни организацията разгласява своята годишна ранглиста на най-щастливите страни по света. В нея обичайно скандинавските страни са завладяли първите места, а България е на 105-то място, като сме позиционирани сред Палестинската автономност и Сиера Леоне.

 Къде живеят най-щастливите хора
Къде живеят най-щастливите хора

Къде е България

Един от най-мъдрите заключения на създателите на отчета на Организация на обединените нации е, че щастливи са тези, които съумяват да трансформират благосъстоянието в богатство. Защото тежко на тези, които имат вяра, че парите и материалните богатства ще ги създадат щастливи.

 Как Нова Зеландия се трансформира в една от най-щастливите страни
Как Нова Зеландия се трансформира в една от най-щастливите страни

Отдалечената страна влезе за първи път в класацията на Организация на обединените нации

Брутното национално благополучие се пресмята по специфична методика въз основата на индикатори като успеваемост на ръководството, обществена правдивост, запазване на околната среда, предпазване на културното и духовно завещание.

По образеца на Бутан , държавни органи, определящи политиката на страната за постигане на обществено благоденствие на жителите, са основани от във Венецуела и Еквадор. От февруари 2016 година държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 година департамент по щастието е основан в индийския щат Мадхия Прадеш.

 Снимка 315801

На фона на тази информация неотдавна във Англия беше основан нов пост в кабинета - министър на самотата.

Оказва се, че за прекалено много хора самотата, която води до меланхолия, сърдечно-съдови болести и куп други проблеми, е тъжна действителност за модерния метод на живот. Властите във Англия назовават явлението " скрита зараза ". Защото самотата и депресията вървят ръка за ръка.

Като доказателство са и тези числа: Употребата на антидепресанти в Съединени американски щати е повишена с 400% през последните 20 години, в Швеция този индикатор е скочил с цели 1000%, а във Англия - с 495%.

И в случай че България е на 105 място (от 156) в международната ранглиста за благополучие, къде сме измежду най-депресираните народи в Европа?

 Снимка 338578

Депресията се оказва най-разпространена измежду унгарците. Над 10,5% от хората в Унгария изпитват признаците на меланхолия. А те са: потиснатост, непрекъсната горест, липса на интерес към всевъзможни интензивности, некадърност да изпълняваш ежедневните си отговорности. В антикласацията следват португалците и шведите. България заема " почетното " четвърто място. У нас всеки 12-ти споделя, че се усеща трагичен.

 Как да си създадем коктейл за благополучие
Как да си създадем коктейл за благополучие

Ходене, бягане, йога, плуване, танци, секс...

Ако сме надалеч от основаването на министерство на щастието, едни от най-хубавите способи, с цел да се борим с неприятното въодушевление и депресията са физическата интензивност, слънцето, положителната храна, смехът, приятелите, и любовта.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР