Днес светът празнува Световния ден на усмивката. По традиция той

...
Днес светът празнува Световния ден на усмивката. По традиция той
Коментари Харесай

Празнуваме Световния ден на усмивката

Днес светът чества Световния ден на усмивката. По традиция той се отбелязва всеки първи петък на октомври. По този мотив дано споменем няколко „ усмихнати ” обстоятелства:

Бебетата се смеят още в утробата на майката! Усмивката не се учи – тя е присъщ инстикт. Новородените се усмихват най-вече насън. Първата съзнателна усмивка се появява към шест седмици след раждането на бебето.

Усмивката е универсална! В целия свят ръкуването, прегръдките и поклоните може да имат друго значение. Но усмивката на всички места значи едно и също нещо – благополучие, позитивни мисли и положително въодушевление.

Усмивката е заразна! Това не е просто мит. Усмивката в действителност е заразна. Изследване на шведски учени сподели, че на хората им е мъчно да се намръщят, до момента в който гледат ухилен човек, и в последна сметка дават отговор със същия бодър израз на лицето.

Когато се усмихване, се отделя ендорфин – хормонът на щастието. Усмивката, даже и неискрената, провокира организма да отдели ендорфин, който способства за положителното въодушевление и понижава стресът.

Има 19 типа усмивки – най-малко съгласно науката. Те варират от нормалната благоприлична усмивка до гръмък смях, от който може да ви потекат даже сълзи от очите.

Усмивката се чува. Дори и онази тихата, беззвучна усмивка по време на телефонен диалог се вижда, защото въздейства на тона на диалога. Точно заради тази причина хората, които работят на телефон, са подготвени да се усмихват, с цел да бъде гласът им по-приятен за клиентите.

Усмивката се вижда отдалече. Проучванията демонстрират, че хората могат да разпознаят усмихнато лице и от 90 метра. По този метод, съгласно теорията на специалистите, човек е в положение да разпознае другар от противник.

Усмивката удължава живота. Хората, които се усмихват, постоянно живеят по-дълго от тези с тъмните и намръщени лица. Това се изяснява със способността на усмивката да подтиква имунната система чрез увеличение на равнището на кортизол в организма.

Усмивката прави дамите по-привлекателни, в сравнение с гримът. Според последните изследвания, 70 % от мъжете считат, че усмихнатите дами са по-привлекателни от тези с грим.

Интересното е, че този факт не се отнася за мъжете – неизвестно за какво дамите избират мъжът да бъде тъмнокос, а не ухилен, съгласно проучване на Американското съдружие на психолозите.

БГНЕС напомня, че създател на Световния ден на усмивката, както и създател на известното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, основал признака като част от рекламна акция през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от известните емотикони освен в Интернет, само че и на всички места в нашия живот.

Преди да почине през 2001 година, към този момент на прилична възраст, Харви Бел, дефинитивно определил своята задача – той виждал себе си като интернационален дипломат на щастието и измислил този празник – Международен ден на усмивката. Според Бел това би трябвало да бъде денят “посветен на положителното въодушевление и положителните каузи ” и да минава под мотото: “Направи положително. Помогни на някого да се усмихне ”. Бел считал още, че това би трябвало да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да подарява усмивки на близките.

Датата е при започване на октомври, тъй като началото на есента несъмнено има потребност от повече усмивки.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Хиляди възпитаници от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на лечебни заведения и клиники. Това се трансформира в национално и интернационално водещо събитие на новинарските потоци, оповестяват от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на Съединени американски щати издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през идващите години, написа БГНЕС
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР