Днес сутринта при изключителни мерки за сигурност бе извадена основната

...
Днес сутринта при изключителни мерки за сигурност бе извадена основната
Коментари Харесай

В падналия в Загреб военен дрон има следи от авиобомба

Днес сутринта при изключителни ограничения за сигурност бе извадена главната част от надълбоко забития в земята летящ обект, който падна в Загреб в четвъртък против петък, заяви Българска телеграфна агенция.

 Експлозия стресна Загреб: Откриха елементи от украински разследващ дрон (видео) Виж още

От мястото на събитието по този мотив даде изказване хърватският министър на защитата Марио Баножич.

Основната нова информация преди останките да бъдат откарани в особено квалифицирано помещение в загребска казарма е, че в тях са открити следи от авиобомба.

Хърватия сътрудничи и с НАТО, а за нови елементи ще би трябвало да се изчакат резултатите от следствието.

Кратерът ще се охранява, а в него към момента има дребни елементи от летящия обект, които ще бъдат извадени в идващите часове.

Първоначалната информация беше, че става дума за украински разузнаванелен дрон.

НАТО ще сътрудничи на Хърватия по случая с разрушилия се боен дрон

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че ще работи с хърватските управляващи по случая с падналия боен дрон в Загреб, съобщи ХИНА.

Разговарях с хърватския министър председател Андрей Пленкович за случая с дрона в Загреб. Разбрахме се да поддържаме стеснен контакт и да работим дружно за определяне на обстоятелствата, написа нощес Столтенберг в Туитър.

След продължителна интервенция военният дрон руско произвеждане беше изваден през днешния ден от дълбокия кратер, образувал се след рухването. Черната му кутия на също е извадена, само че е отчасти развалена.

Хърватски публични представители подлагаха на критика НАТО през вчерашния ден за бавната, съгласно тях, реакция по случая с военния дрон, изхвърчал от военната зона в Украйна и минал през въздушното пространство на страни членки на НАТО, преди да се разбие в Загреб, отбелязва Асошиейтед прес.

Безпилотният летателен уред е прелетял през Румъния и Унгария, преди да влезе в Хърватия и да се разбие в четвъртък вечер покрай студентско общежитие. Около 40 коли, паркирани наоколо, имат нанесени вреди, само че няма ранени от мощния гърмеж.

НАТО съобщи, че интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на Алианса е проследила маршрута на обекта, само че Пленкович сподели, че хърватските управляващи не са били осведомени и НАТО е реагирала едвам откакто публицисти са повдигнали въпроса.

По думите му разследващият дрон Ту-141 " Стриж " е летял над 40 минути над Унгария и шест-седем минути над Хърватия преди да се разбие. По-рано румънските управляващи споделиха, че дронът е бил в румънското въздушно пространство едвам три минути, откакто навлязъл от Украйна, и по тази причина е било мъчно да бъде засечен.

Пленкович прикани унгарските управляващи да стартират следствие по въпроса за какво унгарската защита не е засякла безпилотния дрон, защото и Хърватия, и Румъния са имали малко време да реагират на бързо движещия се обект.

Дронът е можело да падне върху нуклеарната централа в Унгария. Очевидно нямаше добра реакция и останалите страни не реагираха добре, сподели той.

По думите му единствено следствие може да дефинира кой е пуснал дрона - руснаците или украинците. И Русия, и Украйна отхвърлиха да са пускали дрона.

Военни специалисти споделят, че Украйна е единственият прочут сега оператор на Ту-141, който има обсег на крилете от близо 4 метра и тежи малко над 6 тона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР