Днес сутринта Министерството на транспорта е освободило от Национална компания

...
Днес сутринта Министерството на транспорта е освободило от Национална компания
Коментари Харесай

БСП: Не очаквахме най-големите удари да ги получим от президента

Днес сутринта Министерството на превоза е освободило от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ Гергана Алексова като заместник- общоприет шеф. Това оповестиха на брифинг пред медиите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Това е неприятен сигнал, не желая да използвам думата реваншизъм. Не би трябвало сходно нещо да се случва в компания с публичен интерес ", сподели Гуцанов.

" Част от отделите в превоза излязоха на облага, в това число и БДЖ. Дано това да е случаен случай. Основната задача на служебния кабинет са честните избори, а не да се стартира с уволнения в първия работен ден. Именно Алексова беше почнала да преглежда покупко-продажби, свързани с доставките в НКЖИ и да не се окаже това повода ", добави Гуцанов.

Георги Свиленски добави:

" Вземам мотив от изявлението на вицепрезидента, че служебният кабинет единственият му ангажимент е да върне стабилността в страната, да подсигурява енергийните доставки и да обезпечи справяне с Ковид рецесиите. Държавата не е в някаква неустойчивост, за каквато се пробват да внушават от президентската институция на българското общество. Внушенията, че в страната има безпорядък, че има неустойчивост, че надали не служебният кабинет би трябвало да възвръща правдивост. Ето, виждате първите дейности на служебния кабинет - уволнението на зам.-директора. Тези хора стартират с чистки и реваншизъм, показно против членове на Българска социалистическа партия. Няма да допуснем Българска социалистическа партия да бъде употребена и унижена и то от президентската институция, за която Българска социалистическа партия два следващи избора поддържа ".

Свиленски съобщи, че не може да каже дали се плануват санкции против членовете на Националния съвет, които станаха министри.

" Всеки член на Националния съвет би трябвало да бъде водач в тази предизборна акция. Въпросът е по какъв начин като членове на Министерски съвет ще вземат участие по този начин, че Българска социалистическа партия да завоюва изборите. Как в другото си амплоа те ще обезпечат честността, прозрачността на изборите, когато са членове на управителен орган партия ".

Свиленски сподели още, че тези уволнения не са инцидентни и доста добре се знае кой представител в коя партия членува.

" Проблемът е когато се вършат без причини. Когато започваш със заместник-изпълнителен шеф на НКЖИ, ще стане ясно, че против Българска социалистическа партия се води целенасочена акция. Ще стане ясно на българското общество и на българските социалисти какво какво е отношението на президентската институция против тези хора, които работиха да бъдат определени. Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев, с цел да ѝ кажат в този момент, че е излишен кадър ", сподели Свиленски.

Аргументът дали някой може да бъде изключен от Националния съвет или Българска социалистическа партия - е решение на Националния съвет, сподели Свиленски. " Ако някой мисли, че Корнелия Нинова или някой се събира някъде и взема решение - това е подстрекателство. Националният съвет взема решение. Аз желая най-малко двама министри да ми се включат в акцията и да раздават листовки за Георги Свиленски ".

Гуцанов добави, че ще има диалог в Националния съвет.

" Най-малко чакахме най-големите удари да получим от президента ", сподели Свиленски. Такива удари нямаше по кабинета на Борисов, че кабинетът е в безпорядък, че обществената политика е неуспех. Това ни тормози. Молбата ни е просто да не се занимава с Българска социалистическа партия през идващите два месеца. Хубаво беше вицепрезидента и президента да установяват тези неща за газа, когато внесохме стратегия в Народно събрание, а те връчиха мандата и ни даваха напън да връщаме мандата. Имаше проблеми и с тока, и с газа, само че сутринта не са създали нищо за газа, а са уволнили един заместител изпълнителен шеф.

За газа Гуцанов добави: " Нашата позиция е ясна, да се водят договаряния с всички снабдители, в това число и с " Газпром ". През последните 6 месеца имаме растеж на стопанската система по европейските статистики. Имаме 2 милиарда повече доходи. За да може това да продължи, ни трябват несъмнено доставки на газ. " Газпром " наподобява незаобиколим фактор ".

При промяната на властта през вчерашния ден имаше остра реакция от Българска социалистическа партия за новия длъжностен кабинет. Корнелия Нинова го дефинира като реваншистки към социалистическата партия.

Основание за този коментар тя намира в четири кадрови решения на президента. Трима от новите министри са известни като вътрешна съпротива на партийното управление на Българска социалистическа партия - правосъдният Крум Зарков, Весела Лечева, която поема спорта и младежта и Явор Гечев, който сменя в земеделието близкия до Нинова Иван Иванов.

Корнелия Нинова персонално пък трябваше да съобщи министерския пост на Никола Стоянов, който тя уволни като началник на ВМЗ-Сопот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР