Днес, след като се даде ход по делото за разменените

...
Днес, след като се даде ход по делото за разменените
Коментари Харесай

ОБРАТ: Прокуратурата спря разследването за разменените бебета в Шейново

Днес, откакто се даде ход по делото за разменените бебета в болница " Шейново ", стана ясно, че прокуратурата е спряла следствието, защото не е открито по неоспорим метод кой е причинителят.

Разследването може да бъде възобновено когато и да е до приключването на отминалостта, обясниха от прокуратурата, представени от Българска национална телевизия.

Продължава и гражданското дело, което едно от фамилиите води против болничното заведение.

Разпитани са над 20 очевидци по делото за разменените бебета. Сред тях - майките на двете деца, както и акушерките и лекарите, участвали на раждането. Показания са взети и от шефа на лечебното заведение. Направени са ДНК и графична експертиза. Разследващите обаче не са открили по безапелационен метод кой е причинителят на размяната и по тази причина стопира следствието. В ход е обаче гражданско дело на едно от пострадалите фамилии, което съди болничното заведение за обезщетение от 300 хиляди лв.. Адвокатът на семейството разяснява, че не всички доказателства са показани пред съда.

" Мога да кажа, че разполагам със снимков материал, точно на акушерката, която ги е изписвала. Как тя държи детето Ванеса и го предава на майката, по какъв начин тя държи детето Ванеса и се снима с бащата и надлежно с дядото. Това задоволително ли е като доказателство " попита юристът на фамилията Стоян Стойков.

Във вторник в правосъдната зала стана ясно, че упомената акушерка е постъпила на работа в " Шейново " на 9 септември 2022 година, била е на промяна в деня на изписването на бебетата и е напуснала работа незабавно след 13 септември. Въпросителни провокира неналичието й като очевидец. Според юрист Стойков размяната най-вероятно се е случила в стаята преди новородените да постъпят в неонатологията. От лечебното заведение също споделят, че точно там се слагат гривните на майките и на бебетата, само че настояват, че в тази ситуация гривните не са разменени.

" Майките са се подписали освен в документите, които се подписват при изписването, а и в двете епикризи. Т.е. това, което ние твърдим през цялото време, че редът в болничното заведение е спазен, мисля, че се откри и от вчерашното правосъдно съвещание. Искам категорично да подчертая, че това не значи, че ние упрекваме някого по някаква причина, просто това са обстоятелствата ", сподели Вили Костадинова, юрист на АГ „ Шейново”.

Очаква се идващото съвещание по делото да бъде при започване на февруари.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР