Днес ще ви запознаем с историята на един изключителен български

...
Днес ще ви запознаем с историята на един изключителен български
Коментари Харесай

Ето на кой български град името идва от думата панаир

Днес ще ви срещнем с историята на един извънреден български град, който е играл централна роля в един от най-значимите интервали в историята на България. Открийте повече за този неповторим град, чието име, произлизащо от гръцки, значи " панаир ".

Кой е " панаирният " град в България

Панагюрище е град с богата история, ситуиран върху земи, населявани от хилядолетия. Известен със своето панагюрско богатство, той съставлява неоспоримо доказателство за античния живот в този регион. В непосредственост до града се намират и руините на античните български замъци Красен и Душковченин, които прибавят към историческото му завещание.

Въпреки дългата история на обитаване на тези земи, самото населено място Панагюрище е учредено по-късно, в границите на Османската империя. Името на Панагюрище произлиза от думата " панагюр ", вид на гръцката дума за " панаир ". Причината е, че на остарялото място на селището се е провеждал панаир. С времето, селището е преместено на неговото настоящо местонахождение, където продължава да съхранява и обогатява своето културно и историческо завещание.

Българските дрязги в Панагюрище

През XVI и XVII век, доста българи от разнообразни райони на страната се насочват към Панагюрище, привлечени от новите благоприятни условия. Повечето от тях идват от Македония - регионите на Дебър, Прилеп и Костур. Това води до образуването на обособени махали в града, които са заселени с преселници от разнообразни места и води до напрежение сред тях. До ден сегашен, това историческо многообразие се отразява в неповторимия многолик акцент на града, съчетаващ детайли от източнобългарския и западнобългарския акцент. Панагюрище се намира навръх ятовата граница, което способства за неговата лингвистична специфичност.

В рамките на Българското Възраждане, занаятчийството в града претърпява забележителен напредък. Развиват се редица занаяти като джелепство, мутафчийство, абаджийство и обущарство и други. Отделно, Панагюрската златна школа се откроява като знак и запазена марка на града, затвърждавайки репутацията на панагюрските златари като безспорни майстори в своето изкуство.

Важността на Панагюрище за България

През Априлското въстание, Панагюрище играе основна роля, като хазаин на един от най-важните революционни комитети. Тази организация служи като пиедестал за дейностите на Апостолите в интервала на подготовката на въстанието. Регионът е център на Четвърти революционен окръг, където се състои и на процедура първото Народно заседание в новата българска история. Това се случва в Оборище - единствено на 8 км от Панагюрище. Този исторически миг на 14 април 1876 година е връхната точка в устрема на генерации българи към освобождението на България. Сред тези паметни събития, за жалост, се намира и изменничество, което слага под заплаха въстанието. Името на предателя е известно на някои историци, само че е по-добре да остане забравено в нашата история.

Как българите сами се оправят с предателя от Оборище

Мнозина от вас, които са посещавали местността Оборище, евентуално са забелязали паметника, на който са изписани имената на участниците в знаменателното събитие. При първичното му издигане, върху него е било изписано и името на предателя. Въпреки това, генерации българи зачертават неговото име от монумента, до момента в който най-после не е останала единствено дълбока драскотина вместо името му. Този акт отразява справедливото отмъщение за неговите действия - името му да остане забравено от историята.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР