Днес ще използваме машината на времето и ще се спрем

...
Днес ще използваме машината на времето и ще се спрем
Коментари Харесай

10-те най-велики умове на всички времена

Днес ще използваме машината на времето и ще се спрем на 10-те най-влиятелните мислители в разнообразни дисциплини и от разнообразни столетия, подредени по метод, който показва силата на техните хрумвания и тяхното влияние върху света.

Най-мъдрите мъже и дами, най-хубавите философи, физици, известни поети, мислители, учители, физиолози, художници, изобретатели, инженери, икономисти и политици и тези, чиито гении се простират в доста области на познанието. Ето ги и тях.

 10-те най-велики мозъци на всички времена

1. Леонардо да Винчи
(1452 година – 1519 г.)

Леонардо ди сер Пиеро да Винчи е италиански енциклопедист, художник, ваятел, проектант, музикант, математик, инженер, откривател, анатом, геолог, картограф, ботаник и публицист. Той е считан за един от най-големите художници на всички времена и може би най-разнопосочно надареният човек, живял в миналото. Неговият талант е въплъщение на ренесансовия човек, разсънен от бездънен сън, жаден за познание.

2. Исак Нютон
 10-те най-велики мозъци на всички времена (1643 година – 1727 г.)

Сър Исак Нютон е британски физик и математик, който е необятно приет като един от най-влиятелните учени на всички времена и като основна фигура в научната гражданска война. Неговата книга Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, оповестена за първи път през 1687 година, поставя основите на класическата механика. Нютон посява семената за бъдещото развиване на оптиката. Той споделя своя триумф дружно с Готфрид Лайбниц за развиването на висшата математика. Малко хора знаят, че Нютон е водил лицемерен живот, прикрит за останалите поданици на Лондон. Макар че доста биха си помислили, че той би могъл да е употребил услугите на най-древната специалност, в действителност е работел над дешифрирането на текстове от Библията. Въпреки напъните, които Нютон посветил върху тази работа, тя била неплодородна. Оказало се, че в Библията няма закодирани послания или просто Исак Нютон в последна сметка не ги е разкрил!

 10-те най-велики мозъци на всички времена

3. Алберт Айнщайн
(1879 година – 1955 г.)

Алберт Айнщайн е роден в Германия, физик-теоретик, публицист, мъдрец. Работата на Айнщайн също става известна с неговото въздействие върху философията на науката. Той създава общата доктрина на относителността – един от двата стълба на актуалната физика. Работил е в Германия, Швейцария и Съединени американски щати до 1955 година, когато почива в Принстън, Ню Джърси. Името на Айнщайн се свързва с равностойност на масата и силата. Той извежда познатата на всички формула E = mc². Публикува над 300 научни труда и над 150 други разработки. Получава почетни докторски степени от голям брой европейски и американски университети. През 1921 година Алберт Айнщайн получава Нобелова премия за физика за своя принос към теоретичната физика и откриването на закона за фотоелектрическия резултат.

4. Галилео Галилей
 10-те най-велики мозъци на всички времена (1564 година – 1642 г.)

Галилео Галилей, повече прочут единствено като Галилей, е италиански физик, астроном, астролог и мъдрец. Той играе значима роля в научната гражданска война през Възраждането. Неговите достижения са подобренията на телескопа и наблюденията на Венера и Юпитер. Галилей открива спътниците на Юпитер, по-късно наречени галилееви спътници, и също по този начин разказва етапите на Венера. Смята се, че той първи е употребявал телескоп, с цел да следи нощното небе. По-късно е „ татко на актуалната наблюдателна астрономия “.

 10-те най-велики мозъци на всички времена

5. Аристотел
(384 година пр.н.е. – 322 година пр.н.е)

Аристотел е гръцки мъдрец и академик, роден в македонския град Стагира, по северната външна страна на Гърция. Баща му – Никомах, умира, когато Аристотел е бил дете. На осемнадесет години, той се причислява към Академията на Платон в Атина и остава там до навършване на тридесет и седем. Неговите съчинения обгръщат доста тематики – в това число физика, биология, зоология, метафизика, логичност, нравственос, хармония, лирика, спектакъл, музика, реторика, стопанска система, логика на психиката, теология, анатомия и география. Съчиненията на Аристотел съставляват енциклопедия на древногръцкото знание.

6. Майкъл Фарадей
 10-те най-велики мозъци на всички времена (1791 година – 1867 г.)

Фарадей е знак на това какво може да реализира един човек, стига да има волята и желанието за това! Той напуща учебно заведение още на 8, защото учителката му се е подигравала на неспособността му да произнася буквата „ р “. На 20 години, през 1812 година, Фарадей посещава лекция на Хъмфри Дейви, на която си води извънредно точни мемоари, след което ги подвързва собственоръчно и ги изпраща на Дейви. Той не обръща изключително внимание на младия Фарадей, само че след един злополучен случай се постанова да го наеме като помощник. Това е шансът, който Фарадей е чакал толкоз време. Той към този момент има опция да се приближи да кралското научно общество на острова. Не след дълго геният на Фарадей се демонстрира и стартира да засенчва своя наставник. Дори из Лондон почнали да приказват, че най-голямото изобретение на Дейви е самият Фарадей. Затова той почнал да му слага неползотворни задания. Въпреки това Фарадей съумява да открие електромагнитната индукция и да преобърне хода на човечеството. Неговите открития стоят в основата на актуалните електромотори, микрофони, камери, даже и малкия екран.

 10-те най-велики мозъци на всички времена

7. Никола Тесла
(1856 година – 1943 г.)

Никола Тесла е бил сръбски откривател, електроинженер, машинен инженер, физик и футурист. Известен е с приноса си към дизайна на изменчив ток и системата за доставка на електрическа енергия. Тесла натрупа своя опит в телефонната и електротехническата сфера. През 1884 година младият Тесла взема решение да емигрира в Америка. Той почукал на вратата на Едисон и когато тя се отворила, Тесла му подал едно писмо от неговия шеф в Европа. В писмото пишело: „ Г-н Едисон, аз познавам двамата най-велики индивида в света. Единият сте вие, а другия спри пред вас. Ако не наемете този млад и кадърен човек, то тогава не знам какъв брой в действителност сте интелигентен. “

8. Чарлз Дарвин
 10-те най-велики мозъци на всички времена (1809 година – 1882 г.)

Чарлз Робърт Дарвин е британски естественик и геолог, прочут с приноса си към еволюционната доктрина. Той открива, че всички скотски типове са произлезли от един общ предшественик. Най-общото в неговата доктрина е че еволюцията, която Дарвин разказва, се основава на естествения асортимент. Дарвин дръзва да направи това, което никой дотогава не се е осмелявал. Той оспорва произхода на индивида, разказан от Библията, като трансформира една научна парадигма и дава късмет на науката да стартира да дава отговори на безбройните въпроси. Теорията на Дарвин за естествения асортимент е заимствана в Икономиката, като главните насоки, които служат на икономистите са конкуренцията, растежа и еволюцията.

 10-те най-велики мозъци на всички времена

9. Уилям Шекспир
(1564 година – 1616 г.)

Уилям Шекспир е британски стихотворец, драматург и артист. Считан е за най-големия публицист на британски език в света и постоянно е именуван „ поетът на нацията “. Неговите съществуващи творби, в това число и някои в съавторство, се състоят от към 38 пиеси, 154 сонети, две дълги повествователни поеми и няколко други стиха, като авторството на част от тях не е нестабилно. Някои имат вяра, че зад името на Уилям Шекспир (William Shakespeare) се крие анаграма (I am a weakish speller), която значи „ Аз съм слаб в правописа “.

10. Мари Кюри
 10-те най-велики мозъци на всички времена (1867 година – 1934 г.)

Мария Склодовска-Кюри е полско-френска физичка и химичка, която организира пионерски проучвания за радиоактивност. Тя е първата жена, която печели Нобелова премия, и първата жена, която я печели цели два пъти. Всъщност цялото семейство на Кюри, в това число и нейният шурей, са носители на нобелови награди. Мари Кюри е първата жена, станала професор в Университета на Париж, по-известен като Сорбоната.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР