Днес се счита за Деня на хумора и шегата. 1

...
Днес се счита за Деня на хумора и шегата. 1
Коментари Харесай

Малцина Знаят, Но Тези Чудесни Имена Празнуват Имен Ден На 1 Април, Честито!

Днес се смята за Деня на хумора и шегата. 1 април обаче е прочут на всички места по света с това, че през днешния ден не е грях да излъжем, само че без да прекаляваме (или пък нарушаваме законите). Едни настояват, че този празникът се е зародил в античен Рим, където в средата на февруари (а не при започване на април) чествали Празника на глупците. Според друга версия изискуем честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей.

Историята е такава:

На краля поднесли риба по случай прекъсването на земетресението. След година владетелят изискал тъкмо същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която доста приличала на предходната. И въпреки че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а даже се развеселил.

Оттогава станали нормални шегите и лъжите на 1 април. Друга история споделя, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година Английски джентълмени били поканени на тържествена гала по „ изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място.

За тази смешка се говорело дълго време по-късно, а 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците. Във Франция назовават този бит " априлска риба ". Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал указ да се придвижи началото на годината от 1 април на 1 януари, въвеждайки Григорианския календар.

На идната година доста от поданиците изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април - в символ на митинг или оставайки правилни на традицията.

Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието " априлска риба " е изцяло почтено за сходни смешки.

Традицията още е жива. В други страни този ден се назовава " Ден на лъжата ". В Нова Зеландия, Англия, Австралия и Южна Африка смешки се вършат единствено до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима " Априлски глупчо ". Днес имен ден честват всички, носещи името Авраам или Аврам. Аврам от еврейски значи татко на мнозина. Енергията, която името носи, е на опърничавост и сензитивност.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР