Днес се провежда вторият тур на изборите за президент и

...
Днес се провежда вторият тур на изборите за президент и
Коментари Харесай

Избираме президент и вицепрезидент на балотаж

Днес се организира вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В балотажа вземат участие кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева.

Избирателите могат да гласоподават от 7.00 ч. до 20.00 часа.

Изборният ден в чужбина към този момент стартира, като първи отвориха секциите в Нова Зеландия и Австралия.

Припомняме, че на първия тур, извършен на 14 ноември, Радев и Йотова получиха 49, 41% от гласовете, а Герджиков и Митева - 22, 82 %. В безспорен брой гласове първите бяха подкрепени от 1 322 128 гласоподаватели на първия тур, а Герджиков и Митева получиха 610 710 гласа.
 Днес е денят за размисъл преди избора на президент
Днес е денят за размисъл преди избора на президент

Карантинираните подават заявки и днес…

Двете двойки са издигнати от инициативни комитети. Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и " ИТН ", а от ГЕРБ/СДС и Български земеделски народен съюз.

На трето място останаха претендентите на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова. Според окончателните резултати вотът за тях е 11, 57%, 309 675 гласа. Четвърти са Костадин Костадинов и Елена Гунчева, издигнати от партия " Възраждане " - те получават 3, 93% от вота и 105 039 гласа.Независимият тандем Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе остава пети с 3, 68% и 98 422 гласа. Двамата получиха поддръжка от " Демократична България ".

Припомняме, че през вчерашния ден бе ден за размисъл. Политическата пропаганда е неразрешена през вчерашния ден и през днешния ден до привършване на изборния ден. Аналогична възбрана е в действие за разгласяването на социологически изследвания за настройките и вота на гласоподавателите.

На секционните изборни комисии в страната, които са над 12 000, са доставени изборните бумаги, машините за гласоподаване и материалите за съоръжение на изборните пространства.
 Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж
Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

При 100% обработени протоколи...

Машините няма да бъдат заменяни при положение на щета.

След като бяха оборудвани, пространствата, в които ще бъдат ситуирани изборните секции, ще бъдат запечатани и до сутринта на изборния ден ще се охраняват от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Мобилните секции за хората с увреждания работят със същите описи, които бяха формирани за вота на 14 ноември.

С помощта на преносимите COVID-секции ще гласоподават гласоподавателите, включени в описите от 14 ноември, в случай че към момента са под карантина - без да е належащо да подават ново заявление. Към описите ще бъдат добавени жителите, които са подали заявки през тази седмица. Заявления могат да се подават и през днешния ден, и на следващия ден.

В чужбина ще работят 750 секции за гласоподаване.

За ЦИК няма да дава нови методически инструкции, а ще важат тези от първия тур на изборите. Това косвено значи, че преброяването на контролните разписки на 100% от машинното гласоподаване.

Електронната бюлетина за гласоподаване с машина прилича тази за изборите за кмет. Тя е единствено на една страница, на която са написани имената на двете двойки претенденти за президент и вицепрезидент и алтернатива " не поддържам никого ". След като се избере, има опция за обзор и смяна на избора, след това отново се дава опция за обзор и най-после се гласоподава.

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите, за които гласувахме на 14 ноември 21 г ., споделиха още от ЦИК.

Хеш кодът върху машините, който се разпечатва и се съдържа в крайния протокол, ще бъде същият, който беше на 14 ноември, защото софтуерът, който се употребява, е същият.
 ЦИК сподели бюлетината за балотажа, номерата на двойките - същите
ЦИК сподели бюлетината за балотажа, номерата на двойките - същите

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите като на 14 ноември

Теглен е чоп през днешния ден за поредността на изказванията на двете двойки - от 17 ноември стартира предизборната акция и ще продължи до 24 ч. на 19 ноември .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР