Днес се проведе първото обучение за шофьори по програмата на

...
Днес се проведе първото обучение за шофьори по програмата на
Коментари Харесай

Председателят на СОС Георги Георгиев даде старт на нова програма за обучение на млади шофьори

Днес се организира първото образование за водачи по програмата на Столичната община за пътна сигурност. В него вземат участие най-вече по-неопитни водачи, които скоро са изкарали свидетелството си за ръководство, само че няма спънка и опитните зад кормилото да опреснят своите познания. 

 

Как да скъсиш спирачния път на автомобила, който управляваш, какво да направиш, когато изненадващо се появи затруднение пред теб? Как да реагираш при аквапланинг, по какъв начин да подобриш реакциите си - на всички тези въпроси отговор на водачите ще даде Владимир Кулев, водещ експерт по пътна сигурност и съветник на интернационалните компании. 

 

„ Инициативата, която представяме през днешния ден, е пилотна. Тя ще стартира при започване на декември. Всеки уикенд ще има образование по доктрина и процедура на полигон “, посочи пред публицисти ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

 

Той акцентира, че уроците са изцяло безвъзмездни, организират се с персоналния автомобил на участниците, а всеки искащ би могъл да се запише на . 

 

„ Преди месец Столичният общински съвет взе решение за 20 съответни ограничения за пътна сигурност. Една част от тях се отнасят до инфраструктурата и включват слагането на ограничаващи бордюри на спирките от градския превоз, тъй че автомобил да не може да се качи на тротоара при положение на случай. Има и нови типове ограничители, които към този момент стремително се слагат на разнообразни места в града. Възложили сме в шестмесечен период осветявана на всички пешеходни пътеки “, описа още ръководителят на Столичния общински съвет. Той добави, че измежду другите ограничения са закупуване на 1000 теста за опиати, които да бъдат дарени на Министерство на вътрешните работи, както и слагането на 10 нови радарни табла на разнообразни местоположения в София. 

 

„ Има такова табло на бул. „ Черни връх “, от което е видно, че след случая „ Семерджиев “ и нещастието с двете девойки, нищо не се е трансформирало. За месец имаме 10 водачи със скорост 160 км/ч, които са пресекли на същото място. Над 100 извършители има със скорост над 100 км/ч, а ограничаването е 50 км/ч. Това не може и не трябва да продължава по този начин “, уточни още Георги Георгиев. 

 

Той напомни и за концепцията за законодателна самодейност, обвързвана с това общините също да може да постановат наказания за нарушавания на пътя, дружно с Министерство на вътрешните работи. Според него тази мярка би била работеща. 

 

„ Млад водач съм и си давам сметка, че за множеството неща не са ни учили въобще. Има обстановки, за които не съм готова да отвръщам вярно, по тази причина съм тук “, показа Мая Тонева, участничка в образованието. 

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР