Днес се проведе 19-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия

...
Днес се проведе 19-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия
Коментари Харесай

Съвместната комисия със Скопие се събира пак чак през септември

Днес се организира 19-ото съвещание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република България и Република Северна Македония, оповестиха от Министерство на външните работи.

Комисията ще продължи своята работа на идващото си съвещание, което по избор на представителите на Скопие, беше планувано за месец септември 2022 година, допълват от там.

Не бе реализиран резултат на днешното съвещание. Това пък заяви за Българска телеграфна агенция заместник-председателят на комисията доцент Наум Кайчев.

Бяха извършени продължителни полемики за учебниците по история за седмо поделение в Република Северна Македония, които се отнасят до Средновековния интервал и по нашите бележки и оферти за представянето на Охридската архиепископия, както и на въстанията през 11 век на Петър Делян и Георги Войтех, които са въстания за възобновяване на българската страна, сподели доцент Кайчев. За страдание, вследствие на продължителните разисквания не можахме да реализираме единодушие и прогрес по тези въпроси, тъй че диалозите не престават, сподели той.

Не остана време и не засегнахме въпроса за честването на Гоце Делчев, уточни още доцент Кайчев.

От българска страна е препоръчано да има още едно съвещание на комисията - през юни или началото на юли, само че това не е било възприето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР