Днес се прекланяме пред смелостта и куража на българския народ,

...
Днес се прекланяме пред смелостта и куража на българския народ,
Коментари Харесай

Русе тържествено отбеляза Националния празник на България - 3 март

" Днес се прекланяме пред смелостта и куража на българския народ, пред неговия непреклонен дух. Пет века нашите мъже, дами и деца не склониха глава и не се помириха с тиранията и безправието. Те се бориха за своята независимост и не се опасяваха да погубят живота си в името на това да се нарекат самостоятелни и да покажат на света, че няма мощ, която може да прекърши българщината. Възродена България мина през голям брой инциденти, национални произшествия и години на диктаторство, само че всякога успявахме да се оправим, тъй като бяхме единни и непоколебими. Днес може би най-силно разбираме смисъла на свободата и си даваме сметка за нейните измерения. Сега е моментът да осъзнаем, че свободата не е просто дума от ежедневната ни изразителност, а метод на живот, изискващ героизъм и дейности незабавно, тъкмо в този миг. Не бива да си разрешаваме примирие и да одобряваме свободата за даденост, тъй като въпреки и да се извоюва с оръжие, тя се пази с дух. “, това съобщи регионалният шеф на област Русе Анатоли Станев по време на словото си, отдадено на Националния празник на Република България, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

Станев означи още, че през днешния ден е значимо да бъдем единни и да обединим силите си в съграждането на една обективна, мощна и съвременна България, където можем да забележим в най-пълно измерение идеала за чиста и свята република. " Не е елементарно, само че и на нашите предшественици не им е било. Те имаха смелостта да бъдат почтени и съумяха да изберат верния път, тъй като знаеха, че свободата няма опция. Честта и родолюбието също нямат опция, те не могат да бъдат сменени по никакъв метод и сигурно са поръчител за демократично развиване на страната. От нас зависи дали ще съумеем да построим бъдещето, което желаеме. “, сподели още регионалният шеф. " Нека помним заветите на предците си и дано знаем къде сме и кои сме. Нашите борби, нашите триумфи и моменти на горделивост са записани в историята, само че те не трябва да остават само записани някъде, а да ни водят към по-доброто на следващия ден, което би трябвало да бъде отстоявано, само че преди този момент съградено. Свободата не търпи безволие и смирение – тя изисква смелост и воля! “, добави още той.

След неговото слово свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението на родината и признателен молебен за извоюваната независимост. В чест на светлата дата беше строена почетна рота от Русенския гарнизон. Караулът бе признат от командира на Военно формирование 32420 – Русе и шеф на гарнизона подполковник Павлин Илиев, а Общинският духов оркестър отпред с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Прозвучаха патриотични стихотворения, а Бориса Кунева от детска вокална група " Слънце “ при Общинския детски център за просвета и изкуство с началник доктор Наталия Константинова.

По традиция тържествената гала, проведена от Община Русе, приключи с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Сред формалните посетители на церемонията бе и заместител регионалният шеф Людмил Христов, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общински съветници, народни представители, представители на други държавни и локални институции. Домакини на събитието бяха кметът Пенчо Милков и неговите заместници. Преди това пред постройката на Община Русе те също произнесоха слова. Там също се организира гала, в която участваха възпитаници от всички русенски учебни заведения. В тържествата по случай днешния Национален празник участваха още изпълнителният шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, ръководителят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, неговите заместници Елисабета Михалча и Кристиян Анкулеску, както и представители на Община Гюргево.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР