Днес се очаква да продължат разговорите на президента с останалите

...
Днес се очаква да продължат разговорите на президента с останалите
Коментари Харесай

В очакване да продължат разговорите с възможните кандидати за служебен премиер

Днес се чака да продължат диалозите на президента с останалите посочени в Конституцията евентуални служебни министър-председатели .

След като през вчерашния ден Румен Радев връчи на Има Такъв Народ третия изследователски мандат, а единствено след няколко секунди те му върнаха досието, президентът разгласи, че започва диалозите с вероятните служебни министър председатели. В рамките на няколко часа в четвъртък на " Дондуков " 2 пристигнаха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев .

Тепърва президентът би трябвало да организира аналогични срещи и със заместниците на Радев и Главчев. Това са А ндрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков - подуправители на Българската национална банка и Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева - зам.-председатели на Сметната палата.

До този миг служебните министър председатели се назначаваха по лична преценка на президента, само че с измененията в Конституцията направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи президентът т рябва да избира измежду девет кандидатури - ръководителят на Народното събрание, ръководителят на Сметната палата или заместниците му, шефът и подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместниците му.

Като вероятни кандидатури отпаднаха омбудсманът Диана Ковачева , която отива арбитър в Европейски съд по правата на човека с 9-годишен мандат и нейната заместничка Елена Чернева-Маркова , която подаде оставка изненадващо преди няколко дни.



Вчера шефът на Българска народна банка Димитър Радев разяснява след срещата с президента има правила на ЕЦБ, които не разрешават на шефове и подуправители да заемат политически постове и като цяло съобщи, че не смята за редно държавната банка да бъде въвличана в политиката .

Димитър Главчев и Росен Желязков не разясниха нищо след срещите си с Румен Радев, само че Бойко Борисов прикани президента да не назначава нито един от тях  за идващ длъжностен министър председател, с цел да не бъдат упреквани във връзки с ГЕРБ .

Посоченият от президента длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период, гласят още последните ремонти в Конституцията.

" Отложил съм и наситена си интернационална стратегия за идващите 10 дни, която включваше посещаване на непознат президент и моя публична аудиенция в чужбина. Ще направя всичко допустимо процесът по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен ", уточни президентът.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР