Днес се навършват точно 100 години от рождението на една

...
Днес се навършват точно 100 години от рождението на една
Коментари Харесай

100 години от рождението на Стоянка Мутафова! 50 факта за живота й

Днес се навършват тъкмо 100 години от рождението на една легенда. Когато бъдещата велика актриса, която ще остане вечно в историята на България, се ражда на 2 февруари 1922 година, я кръщават с второ име - Мария. Току-що пръкналата се Стояна е толкоз немощна, че родителите й се надяват Дева Мария да помогне за оцеляването й. Тя става Стоянка, откакто буквата К е прибавена по инерция и нехайство върху театралния плакат с първото й присъединяване. Предлагаме ви 50 обстоятелството от живота на изключителната дама.

1. Най-добрата другарка на дребната Стояна е момичето от най-бедното семейство в квартала. Двете са водещи хулиганки и се отличават с детайлно знание на много псувни.

2. Домашните любимци на Мутафови са кучетата Джон Бул и Джими, котараците Мирон и Аничка, бели мишки и папагалът Коко.

3. От дребна разиграва представления - обича да " припада " или да се " беси ", като за задачата си боядисва устните в синьо. Много лъже - постоянно осведоми съседките на столичния бул. " Дондуков ", че " нашите се развеждат, тъй като баща избяга с някаква жена във Видин. " Майка й Екатерина - изискана дама полиглот с дипломи от Европа, й отмъщава, като " разкрива ", че с бащата на Стоянка, известния публицист Константин Мутафов, са я прибрали от улицата, където била " зарязана " от циганско семейство.

4. Родителите на Стояна презират киното - броят го за плебейско изкуство. Тя обаче постоянно гледа филми с Грета Гарбо с помощта на баба си, която в действителност е вуйна на майка й. Другите върли кинаджийки са слугините в къщата на Мутафови.

5. За първи път влиза в гардеробна, когато се вмъква при балерините в блестящия софийски локал " Етоал ", който се намира покрай дома на Мутафови.

6. За първи път излиза отвън България още като дете - татко й я води в Белград, където има среща на ПЕН клуба.

7. Първото й рухване на сцена е в читалището в Копривщица, където тя е дребната Дуняша в " Женитба ".

8. Първият хонорар Стояна получава, до момента в който танцува за кеф в една от столичните кръчми.

9. Първата й разтърсваща обич е Жорж, квалифициран в Германия млад доктор, който обгрижва раненото й коляно през 1939 година в Копривщица - тя е на 17, а цялото семейство е за лятната почивка във възрожденското градче. Идилията продължава пет години, само че след 9 септември 1944-та Жорж напуща България и се открива в Америка. Стояна мечтае да замине с него, само че татко й към този момент е съдбовно болен. Когато след 40 години Мутафова е на турне в Съединени американски щати, отхвърля да се види с Жорж. " Суетата и носталгията са по-силни от мен ", стимулира се тя. Тяхната история е в основата на трагикомедията на известния драматург и режисьор Юрий Дачев " Вчерашни целувки ", биографа на Мутафова.

10. Първата роля на Мутафова в киното е в " Софийски нощи " - по това време тя е ученичка в Първа девическа гимназия, а над столицата падат бомби.

11. Мутафова и като девойка продължава да прави детския си номер с припадъка, с цел да бъде в центъра на вниманието. В късна софийска вечер край Радиото таман етюдът със загубата на схващане я избавя от обезчестяване.

12. При една от огромните бомбардировки върху центъра на София къщата на Константин Мутафов на бул. " Дондуков " е срината със земята - фамилията се избавя като по знамение в близкото укритие. Докато се носи грохотът, Стояна хапва петмез.

13. Сред мъжете, които Стояна омайва в средата на 40-те, е фамозният професор Александър Балабанов - женен за австрийка и ухажор на писателката Яна Язова.

14. Мутафова не желае да прибере първата си заплата от Народния спектакъл - счита, че не трябва да получава пари поради това, че се забавлява. След като касиерката съумява да й набута банкнотите в ръцете, Стояна отива на пазар и похарчва всичко до последния лев за цветя и парфюми.

15. Второто й рухване е в Народния спектакъл, където като студентка в Държавната театрална школа получава дребни функции на огромната сцена - в тази ситуация в " Хитрините на Скапен ". Третото й рухване е в спектакъла, с който стартира историята на Сатирата - " Баня " по Маяковски.

16. Стоянка от дребна обожава водата - в морето край Бургас и Варна е способна да плува по няколко километра без отмалялост.

17. Писателят Рачо Стоянов издава на Константин Мутафов, че щерка му се е залюбила с 23 години по-възрастния евреин Роберт Роснер.

18. Докато живее в Прага с Роберт Роснер, Стоянка играе в спектакъл, който се споделя " Алхамбра " - като фамозния арабски замък в испанския град Гренада.

19. Театралните критици в Прага хвалят в един глас Мутафова, класирайки я преди родните им звезди.

20. Стоянка се омъжва за Леонид Грубешлиев в българското посолство в Прага.

21. Българско ченге написа донос против Мутафова и я екстрадират от столицата на Чехословакия в конски вагон без прозорци дружно с други сънародници. По пътя към София се постанова тя и Грубешлиев да преспят в затвор.

22. Когато беснее, Стояна е способна на всичко - при фамилен скандал с Леонид, бащата на щерка й Мария, изхвърля през терасата всички мебели от кухнята.

23. От всичко в театъра Мутафова най-мрази интригите и подготовките.

24. Няма обред преди да излезе на сцената, само че постоянно стиска в ръка опал, подарен й от Нейчо Попов.

25. След триумфално за Мутафова турне в Белград с " Големанов " я канят да остане за един сезон в тамошния спектакъл " Ателие ", само че в оня миг това е невероятно.

26. Стоянка е фаворитка и на критиците в Москва и Ленинград. Те изключително я хвалят като Брандахлистова в " Смъртта на Тарелкин ". След " Ревизор " именитият режисьор Марк Захаров прави пред нея реверанс и целува ръката й с страхопочитание.

27. Врачува на Тодор Живков, когато с Георги Парцалев на Нова година веселят държавния хайлайф. Тя е в ролята на циганка.

28. В киното влиза " публично " чак на 34 - в епизодичен персонаж в " Точка първа ". После е фризьорка в " Специалист по всичко ", сватовница в българо-италианската драма " Любовницата на Граминя " с Джан-Мария Волонте и Стефания Сандрели, майка в " Бялата стая ", баба Стойка в " Кит ", Касандра в " Езоп ", циганка и себе си в " Бягство в Ропотамо ", в " Топло " и " Баш майсторът шеф ". В " Кит " е майка на Григор Вачков, който е капитан на риболовна гемия, само че филмът е " задържан " от цензорите и е пуснат четири години след снимането му, а сред орязаните епизоди са и тези с Мутафова.

29. През 1993-та се мярка в " Пантуди ", по-късно в " Стъклени топчета " на Иван Черкелов, бабичка в дом в " Рапсодия в бяло " на Теди Москов, баба в " Ако някой те обича ".

30. Мутафова не се тормози от голотата и ласките пред камерите. През 1966-та Рангел Вълчанов прави пародията " Джеси Джеймс против Локум Шекеров ", която обаче в никакъв случай не стига до всеобщите екрани. Там тя е брачната половинка на Локум Шекеров - карикатурен облик на фамозния сътрудник на Държавна сигурност Авакум Захов, воин на Андрей Гуляшки. Георги Калоянчев като Джеси Джеймс скъсва от целувки и обятия, непознати и непозволени в соц киното ни, дамата на Локум - Григор Вачков.

31. През 1967-ма Стоянка плува гола в " Привързаният балон " на Бинка Желязкова по Радичков.

32. В тв сериалите стартира през 1984-та - във " Федерацията на Династронафтите ", влиза в " Големите игри " през 1999-та и " Ваканцията на Лили " от 2007-ма. После към този момент е Марийка Чеканова в " Столичани допълнително ".

33. Преди да се омъжи за Нейчо Попов има връзка с Лео Конфорти.

34. Тодор Живков изпраща Нейчо Попов на специализация в Германска демократична република, а не както е първичния проект - в Съюз на съветските социалистически републики. Държавният глава доста харесва Мутафова и желае да й спести кахъри поради възможни попълзновения на хубавиците в Москва към мъжа й.35. Калоянчев убеждава Мутафова и първата й другарка Невена Коканова, че би трябвало да влязат в Българска комунистическа партия - те се дърпат до последно, само че след това схващат, че е безпредметно.

36. Стоянка и Невена постоянно си приказват на дупнишки акцент.

37. Стоянка, Нейчо Попов и цяла банда артисти вършат ужасно корабоплаване по Средиземно море, с цел да стигнат до Тунис, където снимат комедията " Нако, Дако и Цако ". По средата на пътя Мутафова за малко да падне съдбовно зад борда - избавя я бързата реакция на капитана.

38. Естрадните халтури с Парцалев избавят от полудяване Стоянка след гибелта на Нейчо Попов, който умира след втори инфаркт малко преди да навърши 50.

39. Мутафова не може да понесе самотата в жилището без Нейчо Попов и с щерка й Муки се местят във виличката в Драгалевци, където първоначално няма телефон, ток и вода.

40. Мутафова постоянно се старае да омиротвори комплицираните връзки сред Калоянчев и Парцалев. Калата постоянно ревнува Парцалев и от задушевното му другарство със Стоянка, и от националната обич.

41. Стоянка се отхвърля вечно да кара след злополуката на замръзнал път от Самоков към София, при която умира един от най-близките й сътрудници - Енчо Багаров. Той е зад кормилото на автомобила, който се завърта и се блъска в дърво. Тя, Невена Коканова и Парцалев се отървават с повърхностни рани.

42. Мутафова в никакъв случай не е била първа другарка с Григор Вачков, само че сред тях има голямо почитание. Той е дребното хора в Сатирата, които след гибелта на Нейчо Попов й споделят, че постоянно може да разчита на него.

43. Майката на Стоянка, която също като актрисата си отива от този свят на 97, през последните години страда от лека деменция. Когато един път Стоянка отива да я прибере от близката милиция, я заварва да рецитира на старогръцки " Илиада " на Омир.

44. Докато в жилището им в Лозенец към момента няма парно отопление, Мутафова и Муки украсяват елхата в навечерието на Коледа и я държат до Великден.

45. Екатерина Мутафова е тази, която учи внучката си Муки да съблюдава всички християнски традиции и ритуали. Стоянка няма табиет да влиза в черква, само че постоянно стиска в ръка кръстчето от Кръстова гора.

46. Мутафова играе " Госпожа Стихийно злополучие " съвсем до последно. През пролетта на 2019-та стартират нейните финални здравословни проблеми. Първо - интервенция на жлъчка. Излиза и още веднъж влиза в болничното заведение. Два месеца в кома. Последните й думи са към Муки: " Обичам те ". Отлита към парадайса на 6 декември - Никулден, именния ден на Нейчо Попов.

47. Погребана е при Нейчо Попов. Има концепция на Централните софийски гробища да бъде подложен монумент на Стоянка и Парцалев.

48. Десетки хора се редят пред Българска народна банка, с цел да си купят медната възпоменателна монета с лика на Стоянка. Цената й е 30 лв., а на черния пазар стига до 600.

49. Калин Сърменов, който влиза в състезанието за идващ управителен мандат в Сатирата, назовава кресло в огромната зала с името на Мутафова и разисква благоприятни условия за холограма на Стоянка в чест на юбилея.

50. Мария Грубешлиева към момента не може да се съвземе от загубата на майка си. " Едва ли това ще се случи в миналото ", споделя дъщерята на великата актриса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР