Днес се навършват 84 години от рождението на легендарния футболист

...
Днес се навършват 84 години от рождението на легендарния футболист
Коментари Харесай

84 години от рождението на Иван Василев–Катила

Днес се навършват 84 години от рождението на именития футболист на Черно море Иван Василев-Катила. Той облича екипа на моряците в два интервала - от 1958 година до 1964 година и от 1968 година до 1972 година Капитан през сезон 1969/70, има общо 196 мача с 8 гола за тима в елитното състезание.

Една от колоритните фигури в историята на клуба. Изключително невъздържан, избухлив и пламнал в играта. Още след петия си мач в " А " РФГ през есента на 1958 година е осъден да не играе в никакъв случай повече футбол, тъй като... се притичва на помощ на съдиите след победа над Локомотив (София) на стадион " Юрий Гагарин ". Реферите са нападнати вербално от човек в костюм, излязъл на терена, когато Василев се появява, изритва го в слабините и го поваля на земята. Оказва се обаче, че костюмарят е почитан началник на спорта в столицата и следва наказване " до живот вън от футбола ". Налага се Катила да употребява омайния си сексапил пред високопоставени хора в София, само че съумява да понижи глобата си на " единствено " 6 месеца.



Един от най-хубавите десни крайни бранители в България в интервала, в който е на терена. Във времена, в които доста от бековете чистят топката безадресно напред, той има характерността на съвременен защитник с емфатичен афинитет към офанзивата. С устремни рейдове се включва в нападенията на съотборниците си, постоянно покривайки функционалностите на крило. Притежава мощен удар. През 1963 година реализира нещо рядко срещано за бранител - бележи хеттрик в мач за Купата на Съветската войска против пернишкия тим " Ал. Миленов ". Има 7 мача за националния тим на България.

Лидер на един от най-харизматичните сформира в клубната история, който остава на точка от бронзовите медали през сезон 1968/69. Заедно с Димитър Боснов, Янко Атанасов, Божил Колев и Абил Билялов оформят най-стабилната защитна групировка в шампионата, позволила едвам 27 гола в 30 мача. Участва в редица паметни интернационалните срещи като равенството 1:1 с първенеца на Съюз на съветските социалистически републики Динамо (Киев) през 1962 година, равенството 1:1 с вицешампиона на Германска федерална република Вердер (Бремен) през 1968 година и успехите с 4:1 и 1:0 против националния тим на Япония, настоящ бронзов олимпийски медалист, през 1969 година Излиза за финален път с екипа на Черно море на 19 август 1972 година против Славия във Варна, след което приключва кариерата си на 33-годишна възраст.



Като треньор извежда юношите старша възраст до сребърните медали в елитното състезание през 1976 година С голяма заслуга за завръщането на Черно море в " А " РФГ през сезон 1976/77. Поема тима след есенния полусезон, когато черноморци заемат 4-о място във краткотрайното класиране на Северната " Б " РФГ и ги изкачва на лидерската позиция след серия от трагични дуели.

Василев си отиде от този свят на 6 април 2021 година, на 82-годишна възраст, след боледуване от COVID-19.
 Черно море надигра, само че не съумя да победи дубъла на ФК ЦСКА 1948 в контрола
Черно море надигра, само че не съумя да победи дубъла на ФК ЦСКА 1948 в контрола

Без голове в мача
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР