Днес се навършват 24 години от смъртта на Тодор Живков,

...
Днес се навършват 24 години от смъртта на Тодор Живков,
Коментари Харесай

24 години от смъртта на Тодор Живков! Хората: Добре си живеехме, ще си спомняме за теб

Днес се навършват 24 години от гибелта на Тодор Живков, напомня Sofia24.bg. Хулен от едни и обичан от други, той ще остане вечно в историята на България като най-дълго ръководещия политик след Освобождението. Живков беше на власт в продължение на към 40 години.

След преврата на 10 ноември 1989 година, Тодор Живков се отдръпва от политическия живот на страната. Комунистическия водач си отива от този свят на 5 август през 1998 година. На поклонението пред Мавзолея на Георги Димитров в центъра на София се стичат хиляди жители. 

В обществените мрежи доста българи разясняват и означават днешната дата. В последните години измежду българското население се вижда огромна носталгия по починалия Тодор Живков и неговото време. Тази носталгия ясно се вижда и в мненията, оповестени в обществената мрежа Facebook. 

Ето част от тях: 

- Поклон пред паметта му! За покойниците се приказва или хубаво или нищо. А той направи доста хубави неща за народа и хората го помнят. Историята ще отреди място на всеки един политик.Тодор Живков беше един от политиците, които най-вече обичаха народа си. Да почива в мир!

- Поклон, бездънен реверанс! Пред паметта на един

човек, който даде всичко това...имахме спокойствие, обучение, здравеопазване, работа и цялостни градове, села с работливи,

щастливи хора. Светла му памет!

- Бог да го елементарни! Най-великият властник, който имаше нашата велика България.

- Бог да го елементарни! Той даде толкоз доста на България и българския народ, че ново излюпените демократи за 33 години преход не съумяха да разрушат!

- Поклон! Добре си живеехме!

- Поклон пред паметта му! Тато доста време ще те търсим и ще си спомяме за теб. Бог да те елементарни!

- Тези които живяхме по негово време дълго

ще го помним, тъй като правеше доста за елементарния народ.

- И доста повече за невероятния.

Тодор Живков постъпил по неотложност в болничното заведение на 8 юли. Имал тежка вирусна зараза, висока температура и десностранна бронхопневмония. С тъга докторите овладели положението му и съвсем го излекували. “После обаче настъпиха мозъчни затруднения с бърз и напредничав ход и с развиване на голям брой исхемични огнища на мозъчната кора " изясни доктор Герасимов, началник на клинична база “Лозенец ". Тодор Живков умира в 20:05 часа на 5 август в Правителствена болница “Лозенец ". За гибелта му публично е обявено от Българска телеграфна агенция към 12 часа по-късно.

С гриф “Спешно " международните организации популяризират новината за гибелта на Тодор Живков. Първа реагира немската ДПА, която се базира на в. “Нощен Труд ". Ройтерс, Франс прес и ИТАР ТАСС употребяват като източници лекарите в Правителствената болница и български радиостанции. Най-обширен материал предава Асошиейтед прес.

Ръководството на Българска социалистическа партия желае някогашния Партиен дом за поклонението, само че им е отказано. МВнР е срещу държавно заравяне, тъй като в последните си години Живков не е взел участие в публичния живот, а и доста хора не го приемали, имал висящи правосъдни каузи...

Ковчегът с тялото на Живков е докаран на пл. “Девети септември " (днес “Княз Александър Батенберг I " - б.а.) и в 11:10 часа и подложен с отворен похлупак на стъпалата отляво на царския замък против мавзолея. В 12:00 часа ковчегът е снет от постамента и подложен в закрита катафалка.

Многолюдно шествие потегля след нея към гробищата. Огромна опашка се извива към 13:30 часа пред ритуалната зала на Централните софийски гробища. Повече от три часа най-близките хора на Живков одобряват съболезнования. Първа с покойника се прости внучката му Жени, по-късно и останалите. Живков е положен в 10-и имот до гроба на брачната половинка си Мара Малеева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР