Днес се навършват 20 години от Кървавата Коледа - атентата,

...
Днес се навършват 20 години от Кървавата Коледа - атентата,
Коментари Харесай

Кървавата Коледа: 20 години от атентата в Кербала, при който загинаха български военни

Днес се навършват 20 години от " Кървавата Коледа " - атентата, при който починаха петима български военни в иракския град Кербала , където български военни са настанени в база " Индия " като част от Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак след войната там. 

На 27 декември 2003 година базата е атакувана от камион-цистерна. Той пробива загражденията и се взривява. Загиват петима военни. 

Анализите за случая са оповестени едвам през 2014 година и установяват недостатъци в връзката с командването от Полша, не до такава степен високата сигурност въз основата и незадоволителната разследваща информация за терористичните групировки по това време. 

20 години след нещастието, министърът на защитата по време на случая Николай Свинаров споделя, че една от значимите поучения е съществуването на нова техника за армията.

" Виждате с каква техника сме били в Кербала. Сега не е доста по-различна. Дай, Боже, в действителност да получим нужното финансиране ", споделя той пред

За схващане за защитата прикани и полковник Тодор Даков. Сега пълководец на трета група Специални сили, а през 2003 година – пълководец на взвод в Кербала.

" Армията има потребност страната да стои зад нея и да я поддържа по всякакъв начин ", безапелационен е той.

Парламентът поддържа покупката на нови изтребители, машини за пехотата и кораби. Но това стана 16 години след " Кербала ". 

Страната ни към този момент е платила милиони, само че новата техника се чака след още няколко години. 

Сегашният министър на защитата Тодор Тагарев остава оптимист. Малко над 2% от Брутният вътрешен продукт са парите за защита за 2024 година.

" Което ще ни даде благоприятни условия да развиваме и укрепваме отбранителните качества, да плащаме тези към този момент огромни контракти и да стартираме нови ", показва той.

По мотив годишнината в Карлово и Русе ще се състоят възпоменателни церемонии. 

Ще бъде почетена паметта на починалите военнослужещи -  майор Георги Качорин и старши лейтенант Николай Саръев, както и офицерските претенденти Иван  Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

На церемонията пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм в Карлово ще участват министъра на защитата Тодор Тагарев и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.     

Венци и цветя ще поднесат военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.

В интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак - в интервала 2003-2005 година - България губи 13 военнослужещи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР