Днес се навършват 20 години от големите демонстрации в Белград,

...
Днес се навършват 20 години от големите демонстрации в Белград,
Коментари Харесай

Сърбите отбелязват 20 г. от големите протести, които свалиха Милошевич от власт

Днес се навършват 20 години от огромните демонстрации в Белград, с които на 5 октомври 2000 година бе комплициран завършек на ръководството на Слободан Милошевич.

За отбелязване на годишнината няма публични известия от политическите партии, които участваха в организирането на демонстрациите. В Ниш е плануван конгрес на тази тематика, проведен от публицисти и редактори от локални и национални медии, съобщи организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

На днешния ден през 2000 година в Белград бяха проведени демонстрации, защото президентът на СР Югославия Слободан Милошевич отхвърли да признае резултата от изборите, на които на 24 септември изгуби от претендента на Демократичната съпротива на Сърбия (ДОС) и водача на Демократическата партия на Сърбия Воислав Кощуница.

Демонстранти дойдоха пред Народното събрание от цяла Сърбия. В следобедните часове полицията употребява сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в Народното събрание, само че безрезултатно. Сградата на Народното събрание бе опустошена и запалена , както и постройката на сръбската национална телевизия РТС.

Полицията бързо престана да оказва опозиция и се причисли към жителите. Във вечерните часове жителите от терасата на Народното събрание в Белград бяха приветствани от новия президент на СРЮ Кощуница, а на идващия ден Милошевич призна изборното си проваляне и му честити.

В демонстрациите починаха двама - Ясмина Йованович, която падна под колелата на камион, а Момчило Стакич умря от сърдечен удар. Общо бяха ранени 65 души.

20 години по-късно ДОС не съществува, Кощуница е в политическа пенсия, а тогавашните участници във властта на Слободан Милошевич още веднъж заемат най-важните постове в страната. Тогавашният министър на информацията в държавното управление на Сърбия Александър Вучич е президент на страната, а вицепремиерът в тогавашното съюзно държавно управление Мая Гойкович до неотдавна бе председателка на сръбския парламент.

 Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич по време на мирните договаряния в Дейтън, Охайо, Съединени американски щати, на 1 ноември 1995 година
Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич по време на мирните договаряния в Дейтън, Охайо, Съединени американски щати, на 1 ноември 1995 година
Снимка: AP/БТА

Бившият бележит член на Югославска левица Александър Вулин през днешния ден е министър на защитата, а представителят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич е министър на външните работи. Междувременно към тях в долните ешалони на властта се причислиха и някои изтъкнати функционери на партии, които през октомври 2000 година съставляваха Демократичната съпротива на Сърбия.

Докато Кощуница самичък се отдръпна от политиката, другият водач на ДОС, реформаторът и визионер Зоран Джинджич като министър председател на Сърбия бе погубен на 12 март 2003 година

Слободан Милошевич умря през 2006 година в пандиза в Хага , където бе поради правосъдния развой за военни закононарушения, а неговата брачна половинка и някогашна председателка на Югославска левица Миряна Маркович умря в заточение в Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР