Днес се навършват 19 години от убийството на сръбския премиер

...
Днес се навършват 19 години от убийството на сръбския премиер
Коментари Харесай

Живкович: След убийството на Джинджич Сърбия се върна 100 крачки назад

Днес се навършват 19 години от убийството на сръбския министър председател и водач на Демократическата партия Зоран Джинджич. Той бе убит от снайперист на 12 март 2003-та година пред входа на постройката на държавното управление в центъра на Белград, напомня БГНЕС.

Атентаторът, офицерът от специфичните елементи на Държавната сигурност Звездан Йованович, получи 40 години затвор. Същата присъда получи и уредникът на убийството - началникът на специфичните елементи Милорад Улемек. Поръчителите и до през днешния ден не са известни.

" Всяка годишнина от убийството на Зоран Джинджич ни припомня къде можехме да бъдем, в случай че това нещо не беше се случило, и къде се намираме през днешния ден. Ако почналите от него промени бяха траяли в Сърбия можеше да има независимост на печата, без значение правораздаване, спазването на човешките и малцинствени права. Стандартът на живот сигурно щеше да бъде доста по-добър от този, който имаме през днешния ден. Щяхме да сме най-малко на равнището на една Словакия. След убийството на Джинджич извървяхме единствено няколко крачки напред, само че се върнахме 100 обратно ". Това сподели най-близкият помощник на Зоран Джинджич Зоран Живкович, който след атентата стана министър председател на Сърбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР