Днес се навършват 161 години от рождението на Васил Кънчов.В

...
Днес се навършват 161 години от рождението на Васил Кънчов.В
Коментари Харесай

Във Враца отбелязаха 161 години от рождението на Васил Кънчов

Днес се навършват 161 години от рождението на Васил Кънчов.

В знак на благодарност, пред паметника на бележития врачанин, заместник-кметът Петя Долапчиева сервира цветя.

Васил Иванов Кънчовебългарскиполитик(министър) иучен(географ,историк, учен наБАН), създател на множествогеографскиизследвания наМакедония. Привърженик наПрогресивнолибералната партия, в продължение на месец той еминистър на националното просвещениев първото държавно управление наСтоян Данев.

Васил Кънчов е роден на 26 юли (14 юли остарял стил) 1862 година въвВрацав фамилията на бъчвар.След като приключва четирикласното учебно заведение в родния си град, през 1880 година отпътува със стипендия от общината да учи вЛомската гимназия. През 1884 година приключва с отличие и през идната образователна година е основен преподавател на врачанското четирикласно учебно заведение.

През 1885 година Кънчов получава държавна стипендия и отпътува да учихимиявХарков, където се среща сМарин Дринов, само че малко по-късно прекъсва образованието си, с цел да взе участие като доброволец вСръбско-българската война. След войната учи химическа технология– три семестъра вМюнхени два вЩутгарт. В началото на 1888 година заболява отревматизъм, отива на лекуване вТирол, само че губи стипендията си и би трябвало да се върне в България, без да се е дипломирал.[3]

Учители и възпитаници от Солунската гимназия през 1888– 1889 образователна година. Васил Кънчов е седмият седнал от ляво надясно.

След като няколко месеца е преподавател в железарското учебно заведение вСофия, Васил Кънчов отпътува заСолун, който по това време е още под османско ръководство. От септември 1888 година той е преподавател по химия вСолунската българска мъжка гимназия, през 1891 година става шеф на българските учебни заведения вСярско, а през 1892– 1893 година е шеф на Солунската гимназия.[4]В Солун се дами заХристина Балтаджиева(1867– 1893), учителка в Солунската девическа гимназия.

През този периодБългарската екзархияразвива дейна активност вМакедония, основавайки голям брой нови учебни заведения в цялата област. Кънчов постоянно пътува в разнообразни елементи на Македония, събирайки етнографски, исторически и географски сведения за посещаваните места. Работата му е видяна от екзархЙосиф, който през март 1894 година го назначава за основен екзархийски контрольор на българските учебни заведения в Македония, с цел да му сътвори по-добри условия да продължи изследванията си. Докато извършва тази служба, през юни 1897 година вЦариграде изработен несполучлив опит за убийството му, евентуално проведен от полицията.

Пътуванията на Кънчов му разрешават да създаде първата цялостна българска статистика на популацията в региона Македония– „ Македония. Етнография и статистика “. За негоИван Хаджиниколовказва:

„ Васил Кънчов беше доста сладкодумен и апропо в приказките си сподели, че той е пристигнал преподавател в Солун да побългари Македония. Много и мощно казано. Възразих му, че по този начин не би трябвало да се приказва и себе си да надценява, защото Македония от дълго време е българска и че македонските българи от дълго време водят битка с рутината, ней ѝ би трябвало култура, каквато всички учители и духовници понастоящем би трябвало да пръскат.

Ученикът му Иван Крайничанец написа за него:

„ Неговата културна и научна активност остави неизгладими следи във възраждането на Македония.] “

Във Враца има приблизително учебно заведение, което носи името на Васил Кънчов. На 5 декември 2012 година в родния му град е открит негов монумент, чийто създател е скулпторътЦено Ценов.



Внучка на Кънчов е виднатафренскаизкуствоведкаивизантоложкаТаня Велманс.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР