Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на

...
Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на
Коментари Харесай

Отбелязваме 151 години от обесването на Васил Левски

Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари 1873 година Левски е обесен в покрайнините на София от турските управляващи.

Тази година означаваме 151-вата годишнина от гибелта на Апостола с нова просветителна стратегия, която се споделя „ Васил Левски и неговата загадка организация “, заяви за Българска телеграфна агенция Славея Сурчева от Националния военноисторически музей (НВИМ). Програмата се състои от три модула, като в последния участниците ще имат опция да дешифрират автентично писмо на Левски благодарение на специфични скари и да видят какво е желал да каже в реалност, изясни Сурчева. Музеят ще работи от 10:00 до 18:00 часа, само че просветителната стратегия за Левски ще е единствено в 11:00 часа. Програмата е безвъзмездна към всеки закупен входен билет.

Вече я осъществяваме пред много възпитаници от столичните учебни заведения през февруари, само че за първи път тази неделя програмата ще бъде налична и за нашата фамилна аудитория, сподели Сурчева.

Левски може би е най великата персона на България и множеството деца го одобряват точно за такава, съобщи Сурчева. Опитваме да надградим това, което те учат в учебно заведение. Да излезем от парадигмата на предишното, от закостенелите тематики и да им дадем повече и по-любопитна информация, тъй че Левски да не е за тях просто една персона, до която те нямат допир. Да им стане по-близък и да го опознаят по добре, тъй като Левски е бил човек като нас, сподели тя.

Васил Иванов Кунчев

Васил Левски е български бунтовник, идеолог на българската национална гражданска война, уредник и началник на българското националноосвободително придвижване.

Той е участник в Първа българска легия (1861-1862), където поради храбростта и ловкостта му е наименуван Левски. Учител във Войнягово, Карловско, и в с. Ени кьой, Тулчанско (1864-1867). През 1867 година се трансферира в Румъния, с цел да се включи в подготвяните за прекосяване в България въоръжени чети. Включва се във образуването на Втора българска легия (1867-1868).

Апостола реализира две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 година до 24 февруари 1869 година и втората - от 1 май до 26 август 1869 година, по време на които построява първите революционни комитети в България - в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот.

През есента на 1869 година взе участие в основаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния. На 27 май 1870 година още веднъж се връща в България и построява Вътрешната революционна организация (ВРО) в страната. На Общо заседание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е одобрен за " основен деятел на цяла България, Тракия и Македония ", след което напуща Букурещ и продължава апостолската си активност в българските земи.

На 27 декември (ст. ст.) 1872 година е хванат от турските управляващи в Къкринското ханче. От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 година е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде наказан на гибел. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е доказана. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 година е обесен в покрайнините на София от турските управляващи. По традиция всяка година на 19 февруари се отбелязва годишнината от гибелта му, когато в цялата страна се провеждат тържествени празнувания.

„ Васил Левски и неговата загадка организация “

Първият модул на програмата на НВИМ съставлява презентация, в която описваме какви са най-общо концепциите на Апостола, какво е било неговото виждане за бъдещата свободна демократска република, сподели Сурчева. В тази презентация представяме неща, които не се учат в учебника, и тъкмо това е любопитното за децата и считам, че ще е любопитно и за техните родители. Как е основал тайната организация, какви способи е употребявал, по какъв начин се е стремял да запази тайната за тази организация и за хората, които са част от нея. Разказваме им за тайната поща, за тайната полиция, за метода, по който е създавал комитетската мрежа и кой и доколко е имал информация за цялостната мрежа, тъй че всичко това да остане в загадка, изясни тя.

Позовавайки се на напълно нови документи от османските архиви, демонстрираме доколко Левски е съумял да запази тайната – с какви кодове и по какъв начин са кодирали известията между тях членовете на организацията, описа Сурчева. Темата за тайната постоянно е била любопитна, само че тук я представяме по интерактивен метод. Публиката има присъединяване, пробва сама да доближи до някои заключения, добави тя.

Във втората част на програмата посетителите ще дойдат пред витрината на Апостола, където се съхраняват потвърдено истински негови персонални движимости. Разказваме им информация, обвързвана с тях - по какъв начин са пристигнали в музея, какво се е случило с тях. Може би най-емоционалната част от описа е тази за косите на Апостола, които се съхраняват при нас в Националния военноисторически музей, описа още Славея Сурчева.

Левски е бил човек, който е имал възприятие за доста висока отговорност не просто към себе си, а към всички останали. Той е имал отговорност към целия български народ и е желал да го види свободен. С всичко, което ние вършим в музея, желаеме да покажем на децата, че той е човек като тях и те могат да наподобяват на него и да носят отговорност освен за себе си, само че и за съученика си, за родителите си, за хората към тях. Да носят отговорност и да бъдат смели в това, което вършат, сподели Сурчева. Да намират повече смисъл да се интересуват от любопитните обстоятелства и значимите неща в историята, тъй като е значимо, познавайки историята, да не вършим същите неточности, които сме правили преди, добави Славея Сурчева.

Годишнината от обесването на Левски ще бъде маркирана в разнообразни градове на България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР