Днес се навършват 15 години от трагедията в град Беслан,

...
Днес се навършват 15 години от трагедията в град Беслан,
Коментари Харесай

15 години от трагедията в Беслан – раната не е зараснала

Днес се навършват 15 години от нещастието в град Беслан, Северна Осетия, при която в локално учебно заведение бяха взети за заложници към 1100 души - възпитаници, родители и учители, припомня радио " Свободна Европа ". В постройката е имал доста хора, защото учебното заведение е отбелязвало Деня на знанията.

Отговорността за завземането на учебното заведение беше поета от Шамил Басаев, а настояването на похитителите беше съветските войски да изоставен Чечня.

На 3 септември съветски спецчасти започнаха да щурмуват учебното заведение. В резултат на безредните им дейности починаха 334-ма души, измежду които 186 деца.

Така това се трансформира в най-кръвопролитния терористичен акт в актуалната история на Русия.

Според публични данни, всички похитители са били убити, като се изключи един. Нурпаши Кулаев, който отхвърля да е обвързван със заложническата рецесия, беше наказан на пожизнен затвор.

Обстоятелствата към вземането на заложници и началото щурма не престават да пораждат въпроси, на които съветските управляващи не са дали отговор.

Според формалната версия, решението да се нападна учебното заведение с намиращите се вътре заложници било взето, защото похитителите са задействали взривни устройства в спортната зала. Според други свидетелства, отразени в следствие на комисия към съветската Дума, гърмежите в залата са резултат от пукотевица с гранатомети против постройката.

Трагедията в Беслан имаше значими политически последствия - за 8 години бяха анулирани директните избори на губернатори, бяха изменени разпоредбите за осъществяване на изборите за съветската Дума, беше въведено по-строго законодателство.

Европейският съд по правата на индивида през 2017 година задължи Русия да изплати към 3 милиона евро на роднините на жертвите от Беслан. В решението на съда се показва, че съветските управляващи не са изпълнили задължението си да предотвратят възможна опасност за живота на хората при щурма и акцията не е била планувана по този начин, че да сведе до най-малко рисковете за живота на заложниците.

Днес в Беслан започнаха траурни церемонии в памет на жертвите. До разрушената постройка на спортната зала, която е превърната в мемориал, се събраха родственици на починалите и оживели заложници. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР