Днес се навършват 144 години от Баташкото клане и края

...
Днес се навършват 144 години от Баташкото клане и края
Коментари Харесай

Навършват се 144 години от Баташкото клане

Днес се навършват 144 години от Баташкото кръвопролитие и края на Априлското въстание.

Заради изключителната епидемиологична конюнктура, съпътстващите възпоменателни събития са анулирани. В стеснен кръг и при строги ограничения за сигурност, ще бъдат поднесени цветя пред всеки от баташките монументи, а в църквата " Света Неделя " ще бъде отслужена празнична вечерня.

По време на Баташкото кръвопролитие е избита огромна част от българското християнско население. То е осъществено от османски башибозук от прилежащите помашки села под директното командване на Ахмед ага Барутанлията. След това той е наказан и изпратен на изгнание в Диарбекир.

По време на клането огромна част от популацията се укрива в локалната черква, само че тя била обстрелвана със снаряди, по тази причина укрилите се вътре били принудени да излязат. Започва зверското им физическо изтребване. Убити са десетки мъже, дами и деца.

Хванатите живи в Бояджик към 50 младежи били принуждавани да играят хоро пред пашата, след което също били избивани. Затова клането в Бояджик остава известно в историята и като „ кървавото хоро ”

Сред убитите е и дядото на основателя на компютъра Джон Атанасов, а неговият татко Иван, още бебе, оцелява в прегръдките на убития. Куршумът, умъртвил дядото, оставя белег на главата на петмесечния Иван, оживял в прегръдките на бащата си.

Той избавя детето си с цената на своя живот. През 1889 година бащата на Джон - Иван Атанасов емигрира в Съединени американски щати и се заселва в Хамилтън, където на 4 октомври 1903 година се ражда Джон Винсънт Атанасов като първо от 10-те му деца.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР