Днес се навършват 130 години от рождението на една от

...
Днес се навършват 130 години от рождението на една от
Коментари Харесай

Познахте ли този български цар? Той е обединил България

Днес се навършват 130 години от рождението на една от най-великите персони на новата българска история - цар Борис III. Той е прочут още с прозвището Цар Обединител поради връщането на българските земи в Южна Добруджа, Вардарска Македония и Беломорска Тракия, написа Морето.нет.

Цар Борис ІІІ е наследник на цар Фердинанд Сакскобургготски и на княгиня Мария-Луиза. Роден е на 30 януари 1894 година в София. Престолонаследникът израства под опеката на деспотичния си татко, защото майка му умира, когато е петгодишен. Получава междинното си обучение в Двореца от учители от Първа мъжка гимназия. Завършва Военното учебно заведение в София.

Още прекомерно млад, 24-годишен, Борис ІІІ поема царската корона заради абдикацията на Фердинанд на 3 октомври 1918 година Ситуацията в страната е напрегната, на власт идва земеделското държавно управление на Александър Стамболийски (1919-1923), а на 27 ноември 1919 година е подписан унизителният Ньойски контракт.

На 1 септември 1939 година Германия атакува Полша. Започва Втората международна война. България афишира неутралитет. По самодейност на цар Борис се организират сондажи в Берлин и Москва по отношение на връщането на Южна Добруджа.

На 1 март 1941 година във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва протокола за присъединение на България към Тристранния пакт. Цар Борис ІІІ не съумява да резервира по този начин стремежи от него неутралитет и да избегне войната. С поддръжката на германците са присъединени Македония и част от Беломорието. След разпускането на ХХІV Общински народен съвет и отстраняването на Георги Кьосеиванов от премиерския пост Борис ІІІ понася цялата политическа отговорност.

Непосилното задължение на политическите отговорности довеждат до ранната и непредвидена гибел на цар Борис ІІІ. Той умира на 28 август 1943 година Съществуват разнообразни версии за гибелта му, които нямат точни и ясни доказателства - че е токсичен от германците или от руснаците, че е изумен от инфаркт и други Страната понася кончината му като тежка загуба и навлиза в нови огромни тествания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР