Днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър

...
Днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър
Коментари Харесай

Проби ли ДПС през Ник Събев? Истинската причина за уволнението на Стоян Новаков |

Днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на превоза и известията бе освободен Стоян Новаков, който беше назначен на този пост през януари.

В прессъобщението на Министерски съвет няма никакви претекстове за уволнението или каквато и да е друга информация.

Източници на OFFNews обаче обясниха каква е същинската причина за рокадата. А тя е извънредно изненадваща. Според информацията ни Новаков, който е от Продължаваме промяната, директно е засегнал ползи на Движение за права и свободи и съответно на почетния ръководител на партията доктор Ахмед Доган.

Уволненият през днешния ден Стоян Новаков е деятел на Продължаваме промяната от Варна, експерт по логистика и морски превоз. Поемайки бранша той незабавно се е заел с изясняването на статута на пристанището на Топлоелектрическа централа Варна, което е благосъстоятелност точно на дългогодишния водач на Движение за права и свободи доктор Доган. Именно Новаков е изготвил прелюбопитна докладна до директния си шеф министър Николай Събев, по-известен в обществените мрежи като Ник Събев.

Според документа рамковото съглашение за партньорство между Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " и  " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " ЕАД, подписано по време на третото държавно управление на Бойко Борисов е подписано в нарушаване на редица закони. От документа излиза наяве, че страната е станала съсобственик с почетния ръководител на Движение за права и свободи безусловно нелегално. Кейовата стена на пристанището и подкрановият път са държавна благосъстоятелност и по закон единствените форми за публично-частно партньорство са отдаване чартърен до 10 години по Чл 16 от ЗДС или концесия според Закона за концесиите.

" Рамковото съглашение за партньорство " опонира с предмета на активност на Директива за птиците Пристанищна инфраструктура, Закона за концесиите и Закона за държавната благосъстоятелност. С това заобикаляне на концесионния или наемен режим ДППИ намерено нарушава Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, който ясно му не разрешава да влиза в сдружения с пристанищни оператори ", написа в отчета. 

Според констатациите въпросното съглашение е незаконосъобразно и затова би трябвало да се смятат за нелегално издадени други два документа:

1. Удостоверение за експлоатационна валидност на пристанище " Топлоелектрическа централа Езерово "
2. Удостоверение за регистриране в регистъра на пристанищата на Република България на " Топлоелектрическа централа Езерово ".

Това значи, че би трябвало да се прекрати активността на пристанището до издаване на законни Удостоверения за експлоатационна валидност и Регистрация, което може да стане след осъществяване на процедура за прилагане на обществена държавна благосъстоятелност по метод очакван в закона (концесия или наем). Чак по-късно може да се пристъпи към разработване и действане на план на Генерален проект. Посочената процедура за легализиране използването на обществен парцел би лишило към две години и може да започва с волеизявление на Топлоелектрическа централа Езерово ЕАД в качеството му на стопански оператор по Закона за концесиите, безапелационен е в отчета си зам.-министър Новаков.

OFFNews го потърси за коментар.

" Наистина нямам визия за какво съм освободен. Разбрах, че в настояването на министър Събев да бъда освободен няма безусловно никакви претекстове ", сподели Стоян Новаков пред OFFNews.

Той изясни и че директният му шеф Николай Събев до момента не е имал забележки към работата му и не му е съобщил, че ще желае да бъде освободен. И двамата са от квотата на Продължаваме промяната в ръководството.

" Министърът е в болничен от началото на седмицата. Потърсих го да го попитам какъв тъкмо е казусът, само че той не ми подвигна. Връщайки лентата обратно, обаче си мисля, че тъкмо въпросната докладна, която внесох още на 1 март за пристанище  " Топлоелектрическа централа Езерово ", евентуално е казусът. След като уведомих министъра, не последваха никакви дейности, с изключение на политически офанзиви против мен от страна на Движение за права и свободи ", сподели Новаков пред OFFNews.

По-късно през днешния ден той щял да има диалог с премиера Кирил Петков по тематиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР