Днес Раул Кастро отстъпва пред ново поколение - исторически момент

...
Днес Раул Кастро отстъпва пред ново поколение - исторически момент
Коментари Харесай

Раул Кастро си отива, но политическият курс в Куба остава

Днес Раул Кастро отстъпва пред ново потомство - исторически миг след шест десетилетия ръководство на братята Кастро, който обаче с нищо не трансформира политическия курс.

 Раул Кастро удостовери, че се отдръпва като началник на Кубинската комунистическа партия Виж още

" Със удовлетворение съзнавам, че предаваме управлението на страната на група готови управленци, които пазят правилата на Революцията и социализма ", сподели той в петък при откриването на конгреса на партията в Хавана, показан като " конгрес на приемствеността ", заяви Българска телеграфна агенция.

Очаква се 60-годишният президент Мигел Диас-Канел да го размени като първи секретар на единствената партия - най-важния пост в Куба, която е една от последните пет комунистически страни в света наред с Китай, Виетнам, Лаос и Северна Корея.

Предаването на щафетата настава в сериозен миг за острова, който е потънал в най-тежката си икономическа рецесия от 30 години под натиска на пандемията от новия ковид и на усилването на настоящото от 1962 година американско ембарго.

За голямото болшинство на популацията от 11,2 милиона души смяната е мощен знак, тъй като постоянно са имали за водач човек с семейството Кастро.

" Аз знам единствено една партия, откогато съм роден ", сподели срещнатият в остарялата част на Хавана 58-годишен майстор Мигел Гаинса. " И си е правилно, че никой не умира от апетит ", означи той.

Днес обаче " сме малко затруднени и е тъпо, че Фидел умря, тъй като той решаваше всички проблеми ", добави Гаинса.

" Да ръководи страна "

Вчера 300-те делегати на партията, която публично наброява 700 000 членове, избраха новия Централен комитет - управителния орган от 114 души.

Днес Централният комитет на собствен ред ще избере Политбюро - ядрото на властта, което сега е формирано от 17 членове и от което ще се излъчат новият първи и втори секретар.

Според ръководителя на Икономическия и търговски съвет САЩ-Куба Джон Кавулич промяната на поколенията е извънредно значима, тъй като " сега съвкупната възраст на тримата основни водачи на партията наближава 300 години ".

Той счита, че е нужна и смяна в настройките: по думите му партията " към този момент няма потребност да се бори за някаква гражданска война, а да ръководи страна ".

Повечето кубинци са изморени от дефицита на артикули и безкрайните опашки на острова, който е заставен да внася 80 % от продуктите, които използва.

За държавното управление обаче, след четири години наказания от администрацията на Тръмп, идеологическата война остава водеща.

" Съществуването на една-единствена партия в Куба е било и постоянно ще бъде цел акциите на врага (САЩ, б. ред.), който е решен да разпокъса и раздели кубинците с примамката на пресветата буржоазна народна власт ", съобщи Раул Кастро и прикани новите генерации " дръзновено да бранят " догмата на единствената партия.

" Подривната роля " на интернет

В пицарията, където работи с рап за музикален декор, 30-годишният Луис Енрике Орамас се размечтава: " Ако оставят хората да се показват свободно, ще стане като другаде с две или даже три партии. "

" Повечето хора биха желали това вместо настоящето състояние с една партия, където всички мислят еднообразно ", добави той.

А партията е и застаряваща: въпреки и да се чака да се пенсионира огромна част от историческото потомство, което взе участие в революцията от 1959 година, 42,6 % от членския състав са на повече от 55 години.

Младите кубинци, доста от които всяка година емигрират заради липса на вероятности, от ден на ден показват недоволството си в обществените мрежи, насърчени от навлизането на мобилния интернет в края на 2018 година

Интернет стана мотор на невиждано обществено недоволство в една страна, където демонстрациите са необичайност. Благодарение на него създатели, дисиденти и бранители на животните активизират хора на улицата.

Раул Кастро жигосах " подривната роля " на обществените мрежи, които по думите му основават " на Куба виртуален облик на лишено от бъдеще загиващо общество на ръба на разпада, след което ще настъпи толкоз мечтаният (от САЩ) обществен взрив ".

Партията одобри резолюция за усилване на " революционния активизъм в обществените мрежи ".

От началото на конгреса десетки цивилен деятели, самостоятелни публицисти и създатели възнегодуваха в Туитър, че полицията не им дава да излизат от вкъщи си. Тази мярка се ползва от управляващите, с цел да осуетят всеобщи събирания. Други пък споделят, че интернет връзката им е прекратена.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР