Днес проектът “Старшип на Илон Мъск се придвижи на една

...
Днес проектът “Старшип на Илон Мъск се придвижи на една
Коментари Харесай

УСПЕХ: Стархопър излетя на височина 150 метра и се върна на площадката си!

Днес планът “Старшип ” на Илон Мъск се придвижи на една дребна, само че основна крачка към достигането на Марс. Прототипът “Стархопър ” на марсианския транспортен съд излетя наред!

Изстрелването бе осъществено малко след 01:00 ч. българско време. “Стархопър ” се издигна на височина от към 150 метра, след което прототипът се завърна назад на площадката си. Целият полет продължи по-малко от минута.

Това бе вторият и финален полет за “Стархопър ”. Напомням на читателите, че в края на юли прототипът излетя на скромната височина от 20 метра. Няма спор, че днешният триумф бе доста значим и скъп, защото експертите от СпейсЕкс събраха данни за държанието на кораба в атмосферни условия.

Оттук насетне СпейсЕкс ще се концентрира върху завършването на двата нови прототипа “Старшип Мк 1 ” и “Старшип Мк 2 ”, които се строят надлежно в Тексас и Флорида. Очаква се най-малко един от тях да излети до края на 2019-та или при започване на 2020-та година, като ще се доближават доста по-големи височини – 20 километра и нагоре. За разлика от “Стархопър ”, който бе оборудван единствено с един мотор “Раптор ”, на “Старшип Мк 1 ” и “Мк 2 ” ще има повече мотори.

Дебютният орбитален полет е очакван за 2020-та година, а първата комерсиална задача – за 2021-ва. Оттук насетне корабът в разнообразни конфигурации ще смени ракетите от серията “Фолкън ” и ще се употребява за разнообразни цели – извеждане на спътници, продължителни задачи до Луната, товарни и пилотирани експедиции до Марс. 

Пълен запис от полета: цъкнете тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР