Днес продължават разговорите по детайлизирането на забраната на ЕК за

...
Днес продължават разговорите по детайлизирането на забраната на ЕК за
Коментари Харесай

Явор Гечев притеснен: Забраната на ЕК за внос на зърно от Украйна е неприложима

Днес не престават диалозите по детайлизирането на възбраната на Европейска комисия за украинския импорт, сподели Гечев по време на чуването в Народното събрание, инициирано от " Възраждане ". Той установи, че украинският безмитен импорт на храни е довел до аномалии на пазара и отпуснатите средства от Брюксел не могат да ги компенсират.

Гечев изрази неразбиране по какъв начин тъкмо ще се случва граничният надзор на камионите, с цел да се откри кой импорт е по към този момент подписан контракт и кой е след възбраната на Европейска комисия, влезнала в действие от 2 май.

" Митничарите ще ревизират всеки от тираджиите дали носи контракта си? Дали те са нотариално заверени? Това като механизъм не може да проработи. Днес диалозите не престават в Брюксел и ще кажем, че това не прави работа, ще желаеме детайлизиране ", увери депутатите Гечев.

Явор Гечев съобщи, че сега Европейска комисия обследва допълнение на листата, като България държи в него да бъдат добавени медът и сухото мляко. 

" Има решение на Министерски съвет, което ще би трябвало да се анулира. Надявам се сухото мляко и медът да попаднат в листата. Пренасищането на пазарите в Черноморския район не прави услуга на тези страни, а коридорите би трябвало да отиват там, където има потребност. България създава към 9 млн. тона пшеница, консумираме към 1,5-2 млн. тона - ние сме тежко експортно насочена страна ", подсети земеделският министър.

Земеделското министерство е въвело второстепенен надзор на вноса, макар че още на румънската граница се ревизират камионите. До момента не са установени съществени нарушавания, ревизира се за пестициди, ГМО и други неразрешени в Европейски Съюз съставки. " Ние сме втора страна, направихме второстепенен надзор с едномесечна заповед ", сподели земеделският министър, като посочи, че става въпрос и за зърното, за сухото мляко, слънчогледа и меда. 

Земеделският министър срещна хронологично народните представители със стъпките, подхванати от служебното държавно управление още от септември насам, въведената възбрана за импорт от Украйна на 27 хранителни продукта и идващите решения на Европейска комисия, която я анулира, а вкара обща за целия съюз единствено за 4 култури - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. От думите му стана ясно, че не е била реализирана крайната цел на директните коридори - да бъдат подкрепени трети страни в продоволствена рецесия.

" Има пренасищане на пазара в Черноморския район. Тези коридори остават в България. Имаме количества, които са допълнително от това, което можем да изнесем. Количествата са доста по-големи от миналогодишните ", сподели Гечев. И направи сравнението за пшеницата - към 31 март предходната година пшеницата е била 1,6 милиона тона, в този момент 2,4 млн. тона - разликата е 752 хиляди тона. Целта е складовете да се освободят преди жътвата.

Единствените измежду политическите сили, които не утвърдиха ограниченията на служебното държавно управление за ограничаването на безмитния украински импорт, бяха от ПП-ДБ. Мартин Димитров от Демократична България укори служебното държавно управление, че поради него цените на храните в магазините са се вдигнали с 25%.

" Вие нищо не направихте - един уебсайт за бистрота на цените ", означи Димитров и изрази отрицание за възбраната на украинския импорт на зърно и други артикули. По думите му по този начин страната не разрешавала те да поевтинеят.

" Защо се ограничи вносът на 27 артикули? Няма разбор. Видели са другите страни кои артикули са лимитирали като импорт, и с цел да не стане инцидентно някоя цена по-ниска, са лимитирали у нас за всеки случай ", упрекна депутатът от Демократична България по адрес на служебния кабинет. " Това ли е, което желаете? Това значи евтиният импорт - понижаване на цените, това прави ", разкритикува Мартин Димитров възбраната на държавното управление. И се опълчи на политиката на протекционизъм, която водел служебният кабинет.

Гечев се съгласи, че цените на едро са спаднали, само че също по този начин уточни, когато има растеж, доста бързо той намира отражение в цената за крайния консуматор, а когато има поевтиняване на едро, това не се отразява. Гечев даде за образец изкупната цена на млякото, което от 1,20 лева е паднала на 80 стотинки, само че това в магазина не се е схванало. 

" Има и различен проблем - по-бедните страни в Африка нямат кешови пари да платят продукцията. Предлагаме да има фондове и стимулиране да отиват към трети страни ", съобщи министърът. Той предизвести: " Отново ще има мощна година и преходните останки на пшеницата ще са огромни ". Гечев прикани " Европейска комисия да реагира още по-адекватно, освен с виртуални коридори, а с действителни такива, и с търсене на трети пазари ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР