Днес президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за

...
Днес президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за
Коментари Харесай

Какви са шансовете за съставяне на правителство с мандат на БСП? Говорят депутатите от всички партии

Днес президентът Румен Радев ще връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Папката ще получи „ Българска социалистическа партия за България ”. Лидерът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че партията незабавно ще стартира диалози с „ ИТН ”, „ Демократична България ”, „ Изправи се БГ! Ние идваме! ”. Целта е дружно да редят възможен кабинет. По този мотив ето какво разясниха депутатите от другите парламентарни групи.

Българска социалистическа партия

" За нас е неприемливо на прага на бежанска вълна, здравна, обществена и икономическа рецесия, да хвърлим страната още веднъж в избори. Все отново, в случай че другите не мислят като нас и не го осъзнават, евентуално ще се отиде на избори ”, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов.
 Калоян Методиев: Радев ще даде мандата на Българска социалистическа партия, с цел да я употребява до дъно за персоналните си цели Калоян Методиев: Радев ще даде мандата на Българска социалистическа партия, с цел да я употребява до дъно за персоналните си цели
„ Шанс да има кабинет с третия мандат е колкото един конски косъм. След като двете огромни групи в Народното събрание са срещу, имам предв...

По думите му с изключение на към Има Такъв Народ, левицата би трябвало да откри пътя и към другите две партии. „ Така че в действителност да се получи това, за което всички говореха, че желаят – смяна. В тази връзка ние сме безусловно решени доброжелателно и почтително да подходим към останалите партии – да ги поканим на диалози и по-късно да проведем обща среща, с цел да обсъдим целите. Осъзнаваме нашата тежест ”, разясни депутатът.

„ Мандатът не го одобряваме като наш, а като финален късмет за реализиране на тази смяна. Когато се заклеваме в Народно събрание, споделяме, че ще се ръководим от ползите на народа ”, разясни още Проданов и разяснява какви качества би трябвало да има бъдещият министър председател.

„ Профилът на бъдещия министър-председател би трябвало да е надпартиен. Той би трябвало да бъде експерт, специалист, човек с положително име, който да сплоти всички партии, които ще поддържат вероятно последващо държавно управление ”, заключи депутатът от Българска социалистическа партия.

" ИТН "

„ Ако партиите са национално виновни могат да се прегърнат в една необикновено коалиция. Ще блеснат подмолните ползи и сделки ". Така Станислав Балабанов разяснява политическата конюнктура у нас минути преди да влезе в Народно събрание.
 България в задънена улица: в този момент е моментът Радев да се намеси България в задънена улица: в този момент е моментът Радев да се намеси
Въпросът кой да вземе третия мандат и по какъв начин той да се осъществя сполучливо докара до нови напрежения сред така наречен партии на смяната. Какв...

„ Бяхме ясни при започване на първия изследователски мандат – за нас имаше значими цели, зад които в началото застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха против нас, с цел да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на Движение за права и свободи, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго ”, разясни Балабанов.

ГЕРБ

„ Ще отидем на още едни предварителни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и стопански разтърсвания. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи ”. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България " депутатът от ГЕРБ Тома Биков . И добави, че даже да бъдат поканени на диалог, няма да вземат участие.

„ В предния мандат се опитвахме да предотвратим това, което се случва в този момент, а точно - два поредно провалени Народното събрание. Един парламент е провален, когато не може да излъчи ръководство. Това ще се случи още веднъж. А за какво Румен Радев даде мандатът на Българска социалистическа партия е напълно различен въпрос, на който той би трябвало да отговори. При състояние, че имаше поръчки от други партии, че няма да поддържат държавно управление на Българска социалистическа партия, беше разумно президентът първо да беседва с всички тях. В случая той даде жертван мандат на левицата ", счита още Биков.

„ Изправи се БГ! Ние идваме! ”
 Българска социалистическа партия сяда със самочувствие да прави кабинет с третия мандат Българска социалистическа партия сяда със самочувствие да прави кабинет с третия мандат
Българска социалистическа партия ще се опита да откри общото и да изглади разликите сред партиите, които се появиха при първите диалози за сформиране на кабинет...

„ Да, ние ще участваме във всички диалози ”. Това съобщи съпредседателят на „ Изправи се БГ! Ние идваме! ” Николай Хаджигенов.  „ Ние положихме началото на този вид политическо говорене едни с други. За страдание не е задоволително ”, разяснява още Николай Хаджигенов.

„ Ходът на президента е забавен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всякога. Няма по какъв начин да постигнеш друг резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият натурализъм изисква тъкмо това – правене на сметки авансово ”, сподели Хаджигенов.

„ Демократична България ”

„ След неуспеха на първия мандат, очертахме нашето работещо решение. Смятам, че това беше единствената опция. То беше партиите отвън Движение за права и свободи и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, тъй че да се конструира вероятното болшинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отхвърлен този вид ”. Това разяснява ръководителят на ПГ на „ Демократична България ” Христо Иванов .

Той още веднъж сподели, че груповите органи на Демократична България ще вземат решение по какъв начин да работят оттук насетне. „ Те ще се съберат когато е ясна цялата картина. Сега е рано да се произнеса ”, сподели Иванов. „ Намаляха възможностите за сформиране на кабинет с присъединяване на „ Демократична България ”. Но ние сме единствено 30-ина депутата от 240 ”, разяснява още той.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР