Днес пред Регионалния център за съвременни изкуства (РЦСИ) Топлоцентрала“ в

...
Днес пред Регионалния център за съвременни изкуства (РЦСИ) Топлоцентрала“ в
Коментари Харесай

София вече има свой планетариум

Днес пред Регионалния център за модерни изкуства (РЦСИ) " Топлоцентрала “ в София с публична гала беше открит първият в столицата планетариум, в наличието на екипа от основателите му, на първия български космонавт Георги Иванов (патрон на проекта), Малина Едрева - ръководител на  Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към Столична община, шефа на РЦСИ Веселин Димов, представители на разнообразни публични институции и посетители.  

Автори на идейния план, конструктори и реализатори на планетариума са няколко млади изобретатели от Експериментално конструкторско бюро „ Фотоника “.

За две години екипът на „ Фотоника “: авиационните инженер-конструктори доктор Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният шеф Апостол Спасов и основните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин съумяват да трансфорат една фантазия в действителност. Последователно печелят три състезанието, с които финансират плана за планетариума: състезанието  „ Предприемач в науката “ на Фондация „ Карол - Знание “, конкурс по самодейността „ Американският оптимизъм среща българския капацитет “ на Фондация „ Америка за България “ и конкурс за научни планове на Пощенска банка. И защото, по думите на доктор Недислав Веселинов, „ планетариумът най-после излезе на цената на дребен апартамент в центъра на София “, поддръжка оказва и дарителска финансова акция, плюс помощ от доброволчески труд.

„ Планетариумът е образец за това по какъв начин ефикасното съдействие сред разнообразни браншове в страната – от Общината през фондации, институции и цивилен начинания, може да сътвори нещо прелестно. Пример е и за силата на дарителството и доброволческият труд “, сподели Десислава Тальокова, изпълнителен шеф на Фондация " Америка за България ".  „ Всички чакат, че в планетариума ще видят космос, само че ще има в действителност и океани, и корали “, добави Тальокова, предава Българска телеграфна агенция. Софийският планетариум е неповторим с наклонения си на 25 градуса купол, направен от композитни материали, употребявани най-вече в самолетостроенето. Диаметърът на купола е 5 м, височината - 4.6 м, а потенциалът на гости е до 15 души. Вчера основателите му са пробвали да съберат 16 души, " само че по-комфортно е с 15 ", майтапят се те.

Съоръжението се отличава със специфична звучност, осъществена по физични закони. „ Ще плувате в звуци, без никакво софтуерно озвучаване, всичко е чиста физика “, изясни инж. Веселинов. 

Екипът показа в къс филм процеса по построяването му. Конструкцията на планетариума е създадена от авиационните инженери Недислав Веселинов и Янислав Мирков. Производственият развой по направата на планетариума е осъществен в авио-работилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Първо е направена матрица от дърво и метал, следва дълъг развой на превъзмогване на трудности, проби и неточности, до момента в който най-после „ се изстреляхме към звездите “ (по израза на основателите от екипа). Младите експерти оповестиха, че към този момент разполагат с ноу-хау за произвеждане на планетариуми, без значение от техния мащаб. С усвоената технология ще могат да строят планетариуми и за 150 души.

Георги Иванов напомни, че България е в топ-позициите като галактическа страна и означи с горделивост, че Софийският планетариум се открива в навечерието на 1 декември, когато се навършват 50 години от оповестяването на страната ни за галактическа мощ.      

Досега София беше единствената европейска столица без планетариум.

На 26 ноември планетариумът ще отвори за гости. Работното време ще бъде от 11:00 часа до късно вечерта, на всеки кръговиден час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките, в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, образования и дори фирмени празненства. Ще има и обществена стратегия с безвъзмезден вход за гости със специфични потребности.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР