Днес православната църква отбелязва деня на апостол Яков Алфеев и

...
Днес православната църква отбелязва деня на апостол Яков Алфеев и
Коментари Харесай

Почитаме апостол, разпънат на кръст за назидание

Днес православната черква отбелязва деня на деятел Яков Алфеев и на преподобните Андроник и Атанасия.
Свети Яков Алфеев бил брат на деятел и евангелист Матей. Като един от дванадесетте апостоли след деня на Петдесетница и той се заел с мисионерска активност. Неговите проповеди почнали от Йерусалим и Палестина и траял в доста други близки и далечни страни. Апостолският живот на светеца бил изпълнен с инциденти и премеждия. Умрял като страдалец, разпънат на кръст за наставление на добродетелните християни.
След слизане на Пресветия Дух на Петдесетница, Яков Алфеев дружно с другите апостоли проповядвал словото Божие първо в Йерусалим и цяла Палестина, а по-късно и в редица близки и далечни страни. Бил дружно с деятел Андрей Първозвани в Едеса. Също ходил на проповед в Газа, Елевтеропол и по всички други, избрани от жребия му места. Бил дълготрайно време в Египет. Престоял много време в град Острацин, където запечатал своите апостолски подвизи с мъченическа гибел. Бил разпънат на кръст.
Преподобните Андроник и Атанасия, брачен партньор и брачна половинка, живеели в Антиохия в петия век. Те угодили на Бога с праведния си живот. Благодушно понесли изпратеното им тестване – били лишени от двете си обичани деца. Те посветили себе си на отшелнически живот, поради който се разделили, въпреки че били предани един към различен. На Бога било угодно да им покаже, че всички земни печали в Негово име се обръщат на наслада и избавление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР