Днес православната църква отбеляза „Възнесение Господне”, а редом с големия

...
Днес православната църква отбеляза „Възнесение Господне”, а редом с големия
Коментари Харесай

Медово и Ахелой отбелязаха патронния си празник “Спасовден”

Днес православната черква означи „ Възнесение Господне”, а паралелно с огромния християнски празник, жителите на Медово и Ахелой празнуват и патронния празник на двете обитаеми места. Това оповестиха от пресцентъра на Община Поморие.

В Ахелой денят стартира с тържествена литургия в храма, отслужена персонално от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Местният бит повелява на тази дата да се привиква общ брой и да се вари курбан за здраве. Традицията бе прецизно спазена – директно след службите в двете селища на хората беше раздавана осветена агнешка супа, а на сцената в ахелойския парк стартира XIV Регионален тракийски събор „ Спасовден”.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Ахелой Иван Георгиев дадоха публично начало на събора, приветствайки фенове и участници. Откриването бе почетено и от ръководителя на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кмета Янчо Илиев и общински съветници. Тазгодишното издание на събора притегли общо 97 групови и самостоятелни реализатори, чиито певчески изяви през целия ден ще бъдат оценени от почетно жури в състав: проф. доктор Стефан Чапкънов – композитор и диригент; Мара Тенишева – учител по музика; Димо Карабелов – фолклорист и краевед и Георги Драганов – национален артист и учител.

Паралелно с надпяването, на игрището в ОУ “Христо Ботев” Ахелой се организира училищен шампионат по футбол. Няколко оспорвани срещи излъчиха тимовете спечелили и отличиха най-хубавите самостоятелни играчи. Медали и дарове бяха обезпечени за всички млади футболисти в конкуренцията.

Мероприятията в Ахелой не престават, като от 18.00 ч. в парка ще се организира атрактивен състезателен шампионат, а от 19.00 ч. локалните сформира ще изнесат концерт на сцената в градския парк.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР